Moći ćemo da trgujemo na novim platformama, čak i automatski? Znaće se do kraja meseca

Vlada Srbije usvojila je juče Predlog zakona o tržištu kapitala. Šta nam on donosi?

Srbija

Izvor: B92

Petak, 03.12.2021.

14:01

Moći ćemo da trgujemo na novim platformama, čak i automatski? Znaće se do kraja meseca
Ilustracija: VideoFlow/Shutterstock

Novine u predlogu zakona se odnose na uvođenje novih učesnika na tržištu kapitala, kao što su vezani zastupnici, pružaoci usluga dostave podataka, sistematski internalizatori, pojašnjavaju za B92.net u Ministarstvu finansija.

Takođe, predlog zakona uređuje i mogućnost organizovanja novih trgovinskih platformi i mogućnost korišćenja algoritamskog (automatskog) trgovanja i visokofrekventnih algoritamskih trgovanja.

"U cilju veće pravne sigurnosti i zaštite investitora, preciznije su uređene obaveze učesnika na tržištu kapitala u delu koji se odnosi na zloupotrebe na tržištu i detaljno su propisane zabrane prevarnih, manipulativnih i drugih protivzakonitih radnji i činjenja u vezi sa kupovinom ili prodajom finansijskih instrumenata, kao i ostvarivanjem prava glasa u vezi sa hartijama od vrednosti koje izdaju javna društva", navode iz resornog ministarstva.

Predlog zakona o tržištu kapitala takođe mnogo detaljnije i preciznije uređuje nadležnosti Komisija za hartije od vrednosti kao regulatornog i nadzornog organa Republike Srbije za tržište kapitala.

"U cilju jačanja transparentnosti i sigurnosti finansijskog tržišta, povećane su obaveze izveštavanja Komisije, proširena su njena nadzorna ovlašćenja i propisane strože mere i sankcije koje mogu biti preduzete protiv pravnih i fizičkih lica koji su učesnici na tržištu kapitala", kažu.

Zakon će se, dodaju, naći na sednici Narodne Skupštine u drugoj polovini decembra.

Usklađivanje sa Evropskom unijom

Uz to, kako je ranije saopšteno, predložena regulativa usklađena sa pravnim tekovinama Evropske unije.

Naime, u okviru procesa pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji Republika Srbija je, između ostalog, preuzela obavezu da izvrši potpuno usklađivanje Zakona o tržištu kapitala, sa osam evropskih propisa koji uređuju:

- tržišta finansijskih instrumenata, odnosno učesnike na tržištu kao što su investiciona društva, ovlašćene banke, pružaoci usluga dostave podataka, posrednici na tržištu, Komisiju za hartije od vrednosti, organizatora tržišta, uređena tržišta kao što su regulisano tržište, multilateralna trgovačka platforma i organizovana trgovačka platforma;

- uslove za javnu ponudu hartija od vrednosti i uključenje hartija od vrednosti u trgovanje na regulisanom tržištu;

- zahteve za transparentnošću vezanim za informacije o izdavaocima čije su hartije od vrednosti uključene u trgovanje na regulisanom tržištu;

- zabranu manipulativnih i drugih protivzakonitih radnji i činjenja u vezi sa kupovinom ili prodajom finansijskih instrumenata;

- zaštitu malih investitora i sisteme za obeštećenje investitora;

- konačnost poravnanja u sistemima za saldiranje.

"Kroz čitav zakon izvršeno je usaglašavanje sa navedenim propisima Evropske unije u meri u kojoj dozvoljava domaći pravni okvir, kao i uslovi i specifičnosti srpskog tržišta kapitala", napominju za naš portal iz Ministarstva finansija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: