Vesti -

Milijarde duga državnih firmi EPS-u

Beograd -- Državna preduzeća duguju najviše novca "Elektroprivredi Srbije" za isporučenu električnu energiju, a najviše duguju Železnice Srbije - čak 2,3 milijarde dinara.

Izvor: B92
Podeli

Možda zvuči nelogično, ali javnom, državnom preduzeću “Elektroprivreda Srbija” za isporučenu struju najviše duguju takođe dva državna preduzeća: “Železnice Srbije” i Rudarsko topioničarski basen Bor. Ukupno četiri i po milijarde dinara.

Nenad Stanisavljević iz “Železnica Srbije” tvrdi da je dug od dve milijarde dinara to preduzeće regulisalo uz pomoć Vlade. Ostalih 300 miliona dinara “Železnice” ne priznaju.

“Zahvaljujući zaključku Vlade Srbije, krajem decembra prošle godine se pristupilo realizaciji kompenzacionih odnosa između Vlade, ‘Železnice’ i ‘Elektroprivrede’. ‘Železnice’ su u proteklih nekoliko godina izmirivale obaveze prema međunarodnim kreditorima, iako je po svim ugovorima to bila obaveza države”, kaže Stanisavljević.

Domaćinstva i privreda “Elektroprivredi” ukupno duguju skoro 60 milijardi, a od tog iznosa na domaćinstva otpada 25 milijardi dinara. Najveći dužnici za struju u Srbiji su “Železnice Srbije” koje duguju 2,3 milijarde, 2,2 milijadre duguje RTB Bor, 1,9 milijardi dinara “Zastava Energetika”, 980 miliona “Matroz”, a 825 miliona dinara “Petrohemija”.

Kako bi naplatili potraživanja, u EPS-u najčešće posežu za blokiranjem računa firmi. Ali, kako kaže direktor direkcije za distribuciju električne energije u EPS-u Životije Jovanović, ni to nema većeg efekta, jer je većina račun kompanija i onako već u blokadi. “Jer kad bismo mi sve naplatili imali bismo više prostora da ne tražimo poskupljenje u ovom obimu”, kaže Jovanović. Odgovarajući na pitanje kako da se prekine taj začarani krug, Jovanović kaže da na to pitanje odgovor mora da da država.

Za dugovanja privrede prema EPS-u, država mora da nađe bolje rešenje. Za stanovništvo EPS-ov predlog je uvođenje socijalne karte. U dogovoru sa Ministarstvom za rad i socijalnu politiku porodice sa malim primanjima dobijale bi besplatnu struju. U EPS-u tvrde bi ovaj projekat trebao da bude gotov na jesen.

Inače, od ponedeljka, građani i privreda u Srbiji plaćaće skuplju struju. Za domaćinstva povećanje će biti 11,5, a za privredu osam odsto. Poskupljenje će biti isto, za sve zone i tarife, a prve račune u kojima će biti obračunati skuplji kilovati potrošači će dobiti tokom aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.