Mercedes i Tojota prave fabrike u Srbiji?

Da li će Srbija dobiti dve nove fabrike svetski poznatih proizvođača automobila?

Srbija

Izvor: B92.net, Nedeljnik

Četvrtak, 26.05.2022.

14:28

Mercedes i Tojota prave fabrike u Srbiji?
Foto: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

"Pregovori uveliko traju s nekoliko svetskih proizvođača automobila. Najdalje se otišlo u pregovorima s Mercedesom", potvrdio je u trećoj nedelji maja visoko pozicionirani funkcioner administracije u Beogradu. Da se pregovara potvrdio je za Nedeljnik i dobro obavešteni preduzetnik uključen i u nemačku i srpsku poslovnu zajednicu.

Istovremeno, piše Nedeljnik, velika japanska automobilska kompanija poslala je pismo o namerama opštini Inđija. U menju traži detaljnije izmene Prostornog plana placa na kome treba da se gradi fabrika automobila vredna milijardu evra, potvrdio je predsednik opštine Vladimir Gak.

A već citirani funkcioner administracije potvrdio je da se iza buduće fabrike automobila u Inđiji krije japanska kompanija Tojota.

"Pitanje koje visi u vazduhu dok ne stigne više informacija o ovom aranžmanu jeste da li je Tojota procenila da joj trebaju novi kapaciteti (pored fabrika u Turskoj i Češkoj) za 'napad' na evropsko tržište i veruje da je Srbija dobro mesto za tu strategiju", navodi se u tekstu Nedeljnika.

Kako je preneo novosadski Dnevnik, odbornici Skupštine Inđije usvojili su u ponedeljak izmenu opštinskog prostornog plana, kojim se severoistočna industrijska zona proširuje na još 900 hektara.

Osnovni razlog izmene prostornog plana je, kako je obrazloženo, očekivanje dolaska svetskog automobilskog giganta koji bi proizvodio električne automobile.

Prema rečima predsednika opštine Inđija Vladimira Gaka, očekuje se dolazak novog investitora koji će graditi svoj proizvodni pogon na preko 700 hektara.

Reč je o investiciji koja će otvoriti 4.000 do 5.000 novih radnih mesta i koja je 10 puta veća od Tojo Tajersa u svakom smislu - i od broja zaposlenih i od visine i vrednosti investicije i od površine zemljišta na kojem će se graditi fabrika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

15 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: