Mali: Srbija može Hrvatskoj da deli lekcije

Ministar Siniša Mali oglasio se na Fejsbuku gde je istakao hrvatsku vest o iznosu javnog duga u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 11.11.2022.

14:00

Mali: Srbija može Hrvatskoj da deli lekcije
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

"Zanimljivo je što je u Hrvatskoj danas vest kako je apsolutni iznos javnog duga u Srbiji 32,3 milijardi evra, na današnji dan tačno 53,7% BDP-a, kada je ta ista Hrvatska zadužena čak 45,7 milijardi evra, odnosno 74,3% BDP-a, na kraju drugog kvartala ove godine", napisao je.

U svojoj objavi, takođe je istakao da je u toku pandemije korona virusa tokom 2020. godine udeo javnog duga Hrvatske skočio na rekordnih 87.3% BDP-a, dok je Srbija održala udeo ispod 58%.

"U isto vreme, u evro zoni će, po projekcijama za kraj ove godine, prosek javnog duga iznositi 93,6%. Dakle, kada je reč o javnom dugu, Srbija ima bolji rezultat i od Hrvatske, a bolja je i od evropskog proseka. Preciznije, dug Hrvatske je, ako govorimo u apsolutnom iznosu, za oko 40% veći od našeg duga, ali njima je i dalje interesantnije da gledaju u naše, a ne u svoje dvorište", napisao je.

Zatim je prešao na regionalne pokazatelje.

"Hrvatska će 2023. godine morati da se zaduži 15% BDP-a, dok je Srbija na ispod 10% BDP-a. Ako govorimo o prinosu na obveznicama, ukoliko se posmatra relativni performans prinosa, obveznice Srbije na sekundarnom tržištu su imale značajniju redukciju prinosa u poređenju sa Hrvatskom", naveo je Mali.

Dotakao se aranžmana sa MMF-om.

"Kada je reč o aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom, ponosni smo na novi aranžman, na koga su i investitori na tržištu kapitala odlično reagovali, baš kao i rejting agencije, pa je tako Mudis pre nekoliko dana objavio izveštaj u kome upravo hvali ovaj potez Srbije.

Naime, dogovor sa MMF-om rezultirao je padom prinosa obveznica na sekundarnom tržištu kapitala za celih 1%. MMF pozitivno naglašava da privreda Srbije poseduje komfort da se bori sa globalnim rizicima, uključujući raspolaganje adekvatnim rezervama, dobro kapitalizovan i likvidan bankarski sistem kao i dostupnost konkretnih rezultata kada je reč o pravovremenom reagovanju na spoljne šokove u prošlosti", napisao je.

Svoju objavu je nastavio ističući da su hrvatski mediji zapravo preneli tekst opozicionih medija iz Srbije.

"Dakle, imamo sa jedne strane investitore, dakle ljudi koji ulažu svoj novac, a koji dobro reaguju, a sa druge strane hrvatske medije koji nas kritikuju, a koji u svom tekstu ustvari prenose tekst opozicionih medija iz Srbije. Pametnome dosta", napisao je.

Srbija može Hrvatskoj da deli lekcije

"Srbija može Hrvatskoj da deli lekcije kada je reč o upravljanju javnim dugom. Odgovornom ekonomskom politikom uspeli smo da smanjimo javni dug, koji je danas apsolutno pod kontrolom i ispod novoa Mastrihta od 60%, čak i posle nekoliko godina krize, i čiji će udeo u BDP-u narednih godina nastaviti da se smanjuje", podsetio je Mali.

Objavu je završio rekavši da će nastaviti da se bori za bolji život građana.

"Kao i prethodnih godina, mi ćemo nastaviti da se borimo na našu zemlju i za bolji život građana, za veće plate i penzije, za nove auto-puteve, pruge, škole i bolnice, za konkurentniju privredu i manju nezaposlenost... Nastavićemo da se bavimo isključivo nama, da našem narodu bude bolje. Za Srbiju koja pobeđuje", zaključio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: