Srbija

Utorak, 08.02.2022.

14:30

Keš kredit sa gotovo nultom kamatom? "Može da bude realno" VIDEO

Poslednjih nekoliko godina novac, štednja i bankarski krediti u Srbiji su aktuelna tema.

Izvor: B92, TV Prva

Keš kredit sa gotovo nultom kamatom?
Foto: Printskrin, TV Prva

Da li su se pojavile neke nove povoljnosti i kako da ne uđemo u začaran krug otplate duga? U kojim situacijama se treba zadužiti i na šta obratiti pažnju? Gost 150 minuta bio je Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja potrošača "Efektiva".

Krediti nikad povoljniji? Uzmete 100.000 – "platite" samo 6 dinara

"Istina je da krediti nikad nisu bili jeftiniji, ali upravo iz razloga jer je i novac, koji banke pozajmljuju na drugoj strani i koji plasiraju građanima, za njih nikada povoljniji i tu najpre mislim na štednju koju građani ostavljaju u bankama, gde banke gotovo da i ne daju neku kamatu. Dakle, njima je taj novac jeftin i zato ga jeftino i plasiraju", objašnjava Gavrilović.

Mediji su objavili da jedna banka nudi keš kredit sa gotovo nultom kamatom, odnosno 0,01 odsto.

U koroni jagma za kešom: Tražnja građana za kreditima drastično porasla od početka pandemije

"To možda može da bude realno u smislu kamatne stope. Dakle, posao banke je da na novcu koji faktički preproda svom klijentu, ostvari određenu zaradu. Ovde bi se moglo reći da zarade faktički nema, ali sam siguran da je ima na nekim troškovima koji prate podizanje tog kredita. Recimo, ako je dužnik u obavezi da otvori određeni tip računa u toj banci, moraće da plaća neko održavanje, možda se uz taj kredit plaća recimo održavanje kredita koje je nezakonito, ali ga banke i dalje naplaćuju. I to onda povećava trošak koji dužnik ima prema banci", istakao je Gavrilović.

Spajaju se dve banke u Srbiji – biće promena za klijente

Pojavio se i podatak da izvesna banka u Srbiji odobrava kredite za građane koji nemaju stalan posao.

"Nisam čuo za to, ali nije nemoguće. Banka ima pravo da dâ novac kome ona želi. Takva pozajmica je, gledajući iz ugla banke, rizičnija. Verovatno je samim tim i skuplja, ako postoji", komentariše Gavrilović.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: