Kako je preko noći propao biznis koji je po podrumima pravio milione?

Sedam dana nakon što su vlasti u Prištini zabranile rudarenje kriptovaluta, policija je zaplenila oko 340 komada opreme za rudarenje kriptovaluta na 3 lokacije.

Srbija

Izvor: Blic

Petak, 14.01.2022.

10:25

Kako je preko noći propao biznis koji je po podrumima pravio milione?
Ilustracija: insta_photos/Shutterstock

Samo oprema koja je zaplenjena u Leposaviću troši struje isto koliko i 500 domaćinstava, saopšteno je zvanično.

Da nije bilo globalne energetske krize, koja je i u južnoj pokrajini dovela do restrikcija, pucanja sistema i borbe za svaki kilovat struje, vrlo je verovatno da do ovakvog poteza policije ne bi ni došlo. Već neko vreme javna je tajna da je rudarenje kriptovaluta u južnoj pokrajini i više nego unosan posao i to zbog činjenice da oni koji se njime bave ne plaćaju struju, a koja je i ključni trošak u celom poslu, piše Blic.

U Južnoj Mitrovici zaplenjeno je 67 strojeva za proizvodnju kriptovaluta, kod Podujeva su nađena tri komada opreme za rudarenje kriptovaluta, dok je oko 300 komada oduzeto samo u Leposaviću. Sva ova zaplenjena oprema troši struje kao oko 600 domaćinstava. Imajući u vidu da je sve te poslove držala nekolicina ljudi, priča o zaradi je i više nego jasna.

Koliko je rudarenje kriptovaluta u južnoj pokrjini uzelo maha govori i još jedan podatak. Prema jednom izvoru, u Srbiji ima oko 10 bankomata za kriptovalute – jedan u Nišu, po dva u Beogradu i Novom Sadu, ali i četiri u Prištini.

Bitkoin – igračka ili sigurna investicija?

A, cela priča je počela da se intenzivira pre oko 3 godine. Početkom 2018. digitalni časovnici priključeni na električnu mrežu u Evropi počeli su da gutaju minute zbog neočekivanih i dotad neviđenih fluktuacija i poremećaja u naponu. Najpre su izgubljena tri minuta u januaru, a zatim još tri u februaru.

Zvaničnici su uskoro ustanovili da ovi "strujni udari" potiču sa severa KiM, iz severnog, srpskog dela Kosovske Mitrovice, ali i iz podruma okolnih sela, te da se na toj teritoriji masovno proizvode kriptovalute.

Kako je te godine pisao "Bafler", masovno rudarenje bitkoina su najpre počeli Srbi iz severne Mitrovice, a operacije su uskoro narasle do neslućenih nivoa, pogonjene besplatnom električnom energijom.

Vrlo brzo su im se pridružili i Albanci, koij su ubrzo počeli da prebacuju "majnere", to jest, računare u srpski deo Kosovske Mitrovice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: