Jedna od fabrika u kojoj su najbolje plate u Srbiji FOTO

Raditi za platu u Srbiji nije isto sada i pre deset godina.

Srbija

Izvor: RINA

Četvrtak, 27.05.2021.

14:50

Jedna od fabrika u kojoj su najbolje plate u Srbiji FOTO
Foto: RINA

One su danas skoro dvaput veće ukoliko se uzme u obzir da je 2010. prosečna zarada iznosila 330 evra, a prema najavama do kraja ove godine trebalo bi da dostigne prosek od 600 evra. Jedna od retkih fabrika koja je svih ovih godina održavala kontinuitet u platama radnika svakako je "MB Namenska" iz Lučana, a toj praksi nije smetala ni epidemija koronavirusa, zbog koje su na mnoge proizvodne pogone stavljeni katanci.

"Preduzeće 'Milan Blagojević' zapošljava 1.300 ljudi, pandemija se jeste odrazila na svetsko tržište, tako na poslovanje ovog preduzeća, ali zahvaljujući menadžmentu koji ume da usmeri, prepozna i organizuje, situacija je ipak povoljna. U prethodnom periodu beleži se uspeh u poslovanju i naše zarade su bile nešto iznad prosečne republičke i iznose nekih 76.000 dinara, što je za 12.000 više od prosečne plate", rekao je za Rinu Zoran Babić, predsednik Samostalnog sindikata u fabrici "Milan Blagojević – Namenska" iz Lučana.
Foto: RINA
Babić je dodao da oni koji su privrednici znaju šta znači isplatiti platu i voditi računa o više od hiljadu duša, odnosno porodica, i kako to sve obezbediti.

Plata 100.000 dinara, ali slabo ko u Srbiji hoće da radi ovaj posao FOTO

"Mnogi ne praštaju uspeh i ne vole uspešne, ali mi kad imamo redovnu platu, kad imamo posao, kad nam se mili da dođemo na svoje radno mesto, koje je bezbedno i za naše zdravlje na radu, kad neko brine o našoj porodici, mi onda sa poštovanjem izgovaramo ime našeg generalnog direktora, koji stoji iza, a i ispred svega, prema tome Radoš Milovanović je zaslužan za uspeh našeg preduzeća", kazao je Babić.
Foto: RINA
Dobra situacija kad je u pitanju visina plate je i u preduzeću "Prvi partizan", koje trenutno ima oko 1.630 zaposlenih i kotira se kao najuspešnije preduzeće odbrambene industrije Srbije, sa prosekom zarade u visini od 80.000 do 90.000, u zavisnosti od meseca.

"Srpski Luksemburg": Registrovano 500 preduzeća - nijedno ne radi u toj opštini

"Taj trend u narednom periodu ide uzlaznom linijom imajući u vidu da su potraživanja za našim proizvodom mnogo veća nego što su kapaciteti. Naš najveći kupac je Amerika, najviše ide spotska i lovačka municija i ova zemlja je prepoznala kvalitet i cene koje 'Prvi partizan' ima", zaključio je Zoran Stanić, predsednik Samostalnog sindikata "Prvog partizana".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: