Srbija

Subota, 01.07.2023.

14:11

Gotov projekat za Južnu obilaznicu oko Valjeva

JP Putevi Srbije podneli su zahtev za određivanja obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje južne obilaznice oko Valjeva.

Izvor: eKapija

Gotov projekat za Južnu obilaznicu oko Valjeva
Ilustracija: Depositphotos, diyan_nenov

Projekat obuhvata trasu na katastarskim parcelama u KO Beloševac, KO Mrčić, KO Papučke i KO Valjevo, u dužini od oko 2,4 kilometra, piše eKapija.

Idejno rešenje obilaznice izradio je Institut za puteve AD Beograd.

Kako je navedeno u dokumentu, pored planirane trase državnog puta IB reda broj 27, Prostorni plan definiše i deo planirane trase Južne obilaznice grada Valjeva (Deonica 1), koja počinje od planirane kružne raskrsnice na državnom putu IB reda broj 27, i dalje se pruža paralelno sa tokom reke Kolubare (sa njene severne strane) u pravcu zapada, sve do kružne raskrnice, odnosno njene veze sa privrednom zonom grada Valjeva.

"Drugi deo južne oblilaznice (Deonica 2), koji će se naknadno definisati izradom odgovarajuće planske i tehničke dokumentacije, predstavljaće nastavak Južne obilaznice grada Valjeva do veze sa postojećim državnim putem IB reda broj 21", stoji u projektu.

Južna obilaznica grada Valjeva se planira sa svim planskim i tehničkim elementima državnog puta IB reda, a osnovni cilj izgradnje je poboljšanje nivoa usluge pre svega za teretne tokove.

Naime, postojeći državni put IB-27 prolazi kroz centralna područja Valjeva, tako da mešanje tranzitnog saobraćaja i gradskog saobraćaja, uz železničku prugu i železničku stanicu, izaziva brojne probleme pri dostignutom saobraćajnom opterećenju.

"Izgradnjom ove veze bi se značajno umanjili ovi problemi a sav tranzitni saobraćaj bi se usmerio van grada Valjeva i time postigli značajni pozitivni efekti", istaknuto je u planu.

Predmetna saobraćajnica predstavlja vezu buduće južne privredne zone grada Valjeva sa planiranim koridorom državnog puta I B reda broj 27, Loznica- Valjevo-Lazarevac, deonica Iverak – petlja Lajkovac.

Trasa je projektovana za brzinu od 100 km/h sa poprečnim profilom od dve fizički odvojene kolovozne ploče, sa dve saobraćajne trake za svaku kolovoznu ploču.

Planirane su 4 trake od po 3,50 metara širine.

Deonica 1 se završava kružnom raskrsnicom koja predstavlja vezu sa privrednom zonom Grada Valjeva.

U planu je i kružna raskrsnica na približno km 2+400 koja predstavlja vezu sa državnim putem IB reda broj 27.

Na ovoj deonici gradiće se i kalvert u približnoj zoni stacionaže km 0+850, kao i most preko reke Krivošije i lokalnog puta u približnoj zoni stacionaže km 1+900.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

19 h

Podeli: