Er Srbija: Manjinski partner se ne povlači, dokapitalizacija po zakonu

Er Srbija se oglasila saopštenjem povodom teksta pod naslovom "Prinudno sletanje Er Srbije pod okrilje države", objavljenog u dnevnom listu "Nova".

Srbija

Izvor: B92.net

Utorak, 27.09.2022.

13:56

Er Srbija: Manjinski partner se ne povlači, dokapitalizacija po zakonu
Ilustracija: Depositphotos/todordinchev

Kako se navodi, u njemu je iznet niz netačnih ili nepotpunih informacija u vezi sa srpskom nacionalnom avio-kompanijom.

Iz kompanije kažu da se u tekstu objavljenom u pomenutom dnevnom listu koriste netačni i paušalni podaci, koji služe kao premise iz kojih se posledično izvlače potpuno pogrešni zaključci.

"To nije prvi put da se u tom dnevnom listu, kao i u drugim povezanim medijima, objavljuju slične netačne informacije i neosnovane tvrdnje u vezi sa srpskom nacionalnom avio-kompanijom i njenim poslovanjem, a verujemo da nažalost neće biti ni poslednji", stoji u saopštenju Er Srbije.

"U Er Srbiju nije, kako se u tom tekstu navodi, ’iz budžeta upumpano više od 200 miliona evra’, što je tvrdnja izneta na naslovnoj stranici, a koja se potom pominje još samo u poslednjem pasusu teksta gde se navodi da to piše u jednom drugom mediju i da je objavljeno 2019", saopšteno je.

Dodaje se da se taj netačan podatak iz poslednjeg pasusa potom indirektno dovodi u vezu sa aktuelnim procesom dokapitalizacije. Zbog toga iz Er Srbije detaljno iznose činjenice u vezi sa dokapitalizacijom.

"U skladu sa zakonskom regulativom, većina evropskih država je na različite načine pružila pomoć kompanijama koje učestvuju u avio-saobraćaju. Kada je reč o Er Srbiji, u decembru 2020, sprovedena je dokapitalizacija kojom je uvećan osnovni kapital kompanije, što je bila mera otklanjanja poremećaja nastalih u poslovanju tokom 2020. godine, a kao posledica pandemije. Upravo je u toku proces druge dokapitalizacije, koja se odnosi na poremećaje nastale u poslovanju tokom 2021, a takođe u cilju otklanjanja posledica pandemije. Oba postupka su sprovedena na osnovu Uredbe o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći kroz dokapitalizaciju učesnika na tržištu radi otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih epidemijom zarazne bolesti kovid 19, te ugovora zaključenog između Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije i Er Srbije.

Dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije preduzeta je na zahtev Er Srbije, u skladu sa gore navedenom uredbom Vlade kojom se predviđa mera dokapitalizacije privrednih subjekata pogođenih pandemijom. Regulatorni okvir Srbije je u potpunosti usklađen sa Privremenim pravnim okvirom Evropske komisije, kojim se uređuju mere državne pomoći za podršku privredi u toku pandemije, uključujući i dokapitalizaciju", navedeno je u saopštenju.

U tekstu se takođe konstatuje i da se strateški partner sa manjinskim udelom u vlasništvu povlači iz vlasništva.

"Stiče se utisak da takav zaključak treba da se nametne zbog smanjivanja udela u vlasništvu manjinskog partnera. Međutim i na tom mestu dolazimo do potpunog nerazumevanja (slučajnog ili ne) postupka dokapitalizacije. Imajući u vidu da je u postupku dokapitalizacije učestvovao samo većinski akcionar, udeo manjinskog akcionara u vlasništvu se prirodno smanjivao u određenoj meri. Posle druge dokapitalizacije koja je trenutno u toku, Republika Srbija će povećati svoj vlasnički udeo u Er Srbiji sa dosadašnjih 82 na 83,6 odsto, dok će udeo Etihad ervejza biti umanjen sa 18 na 16,4 odsto. Ipak, to ni na koji način ne dokazuje paušalnu tvrdnju o povlačenju iz vlasništva strateškog partnera sa manjinskim udelom", navode iz Er Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: