EPS planira još 20 novih lokacija za vetrogeneratore

Elektroprivreda Srbije raspisala je javnu nabavku geodetskih usluga za potrebe vetroelektrane Kostolac.

Srbija

Izvor: eKapija

Četvrtak, 16.12.2021.

08:25

EPS planira još 20 novih lokacija za vetrogeneratore
Ilustracija: Epa/INGO WAGNER

Predmet nabavke su geodetske usluge za područje 20 novih lokacija za vetrogeneratore na području katastarskih opština Kostolac selo, Bradarac, Klenovnik i Ćirikovac, na različitim lokacijama u okviru Kostolačkog ugljenog basena.

Kako je precizirano u tenderu, geodetske usluge podrazumevaju snimanje i izradu katastarsko-topografskih planova za potrebe izrade projektne dokumentacije u analognom i digitalnom obliku, za područje 20 novih lokacija za vetrogeneratore, zatim, geodetsko snimanje i izrada projekta parcelacije i preparcelacije, izradu elaborata, nabavku betonskih belega za obeležavanja pojasa eksproprijacije i granica formiranih parcela, kao i konsultantske usluge geodetskog stručnjaka, prenosi Ekapija. Tender je otvoren do 30. decembra.

Kako se podseća, projekat izgradnje vetroelektrane Kostolac na lokalitetu Kostolačkog ugljenog basena, tačnije na prostoru zatvorenih površinskih kopova i odlagališta EPS-ovog ogranka TE-KO Kostolac, je u toku.

Kako je prvobitno najavljeno, planirana snaga prvog EPS-ovog vetroparka je 66 megavata, a stubovi sa vetrogeneratorima planirani su na četiri lokacije – Klenovnik, Ćirikovac, Petka i Drmno.

Iz EPS-a je ranije rečeno da se VE Kostolac gradi sa ciljem povećanja i diversifikacije energetskih resursa zemlje i smanjenja emisije ugljen-dioksida.

Investicija se finansira na osnovu ugovora sa nemačkom razvojnom bankom KfW vrednog 80 miliona evra, a EPS se obavezao da će uložiti još 15 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: