Biz - B92.net

Brnabić: "Za 492 radnika Fijata isplaćene otpremnine"

Beograd -- Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je svih 492 radnika Fijata dobilo otpremnine potpuno u skladu sa dogovorom postignutim sa predsednikom Vučićem.

Izvor: TV Prva, Tanjug
Podeli
Foto: Printskrin, TV Prva
Foto: Printskrin, TV Prva

To znači po 490 evra, odnosno 93.000 dinara po godini staža i dodala da su oni u stvari i bili tehnoloski višak, dok je ostalih 1.550 radnika potrebno Stelantisu.

"Radi se o tome da li oni žele da pristanu da idu u inostranstvo, jer to je način da ih u međuvremenu dok ne počne da se pravi električni model, dakle u narednih 18 ili najviše 24 meseca Stelantis zadrži. Oni imaju garantovan posao kada se vrate ", rekla je premijerka gostujući na TV Prva.

Dodala je da je vlada za njih dobila i dodatnu ponudu od strane Stelantisa a to je ono što su radnici tražili i ranije, a podrazumeva da tri meseca rade u inostramstvu a mesec dana da budu u Kragujevcu.

Prema njenim rečima, radnici imaju još nedelju dana da se izjasne žele li da idu u inostrarnstvo na način da su tamo ukupno 18 ili 24 meseca i da dobijaju bonuse ili tri plus jedan mesec, a da i dalje dobijaju bonuse s tim da je broj rata smanjen u odnosu na to kako idu.

Istakla je da to koliko će oni tamo ostati zavisi od toga koliko će brzo početi da se prave automobili u Kragujevcu.

Navela je da očekuje da će proizvodnja krenuti i ranije nego što se sada najavljuje.

U tom slučaju ni radnici ne bi ostali u inostranstvu 18 odnosno 24 meseca nego manje.

"Sinoć sam dala nalog mom kabinetu, to radimo zajedno sa kabinetom predsednika Republike, dala sam nalog i ministarki za rad i zapošljavanje Dariji Kisić da napravimo tim koji će otići i razgovarati sa radnicima. Želimo da vidimo ako ne žele da prihvate opciju tri plus jedan mesec, zašto je ne žele i šta ih najviše muči, da bi dodatno pokušali da napravimo ponudu još primamljivijom da bi oni ostali u Stelantisu", rekla je Brnabić.

Ona je pojasnila da bonus od 11.000 evra na odlasku u inostranstvo plus 6.000 evra na povratku, koji je ranije pominjan i dalje ostaje, s tim što je kod opcije tri plus jedan mesec, koja je kasnije ušla u opticaj dinamika isplate drugačija.

Bonus je podeljen i 11.000 evra se ne dobija odmah, nego prema odlascima i povracima u Kragujevac, ali se ukupno dobije 17.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.