Srbija

Utorak, 28.11.2023.

17:20

B92.net na sajmu energetike: Evo gde će biti najveći i najbrži punjač za automobile

Ekipa B92.net posetila je 18. Međunarodni sajam energetike i 19. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa EcoFair.

Izvor: B92.net

B92.net na sajmu energetike: Evo gde će biti najveći i najbrži punjač za automobile
Foto: Foto: B92

Naime, 18. Međunarodni sajam energetike i 19. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa EcoFair se održavaju od 28. do 30. novembra 2023. godine, u Hali 1 Beogradskog sajma.

Međunarodni sajam energetike i zaštite životne sredine i prirodnih resursa okupio je više od 80 izlagača, a pored javnih preduzeća, učestvovao je i privatni sektor.

Uvodnu reč na sajmu imala je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović koja je istakla planove za održivu zelenu budućnost i modernu energetiku koja bi trebalo da bude motor srpske privrede.

Najviše reči bilo je o energetskoj efikasonosti, a posetioci su mogli da primete veliki broj štandova firmi koje se bave solarnim sistemima.
Foto: B92
Solarni paneli svakako je naša budućnost, a nas je zanimalo koliko su solarni paneli isplativi za potrošače.

"Kada govorimo o fizičkim licima period otplate sistema ukoliko nema subvencije države je osam godina. S obzirom da postoje subvencije od 50 odsto, taj period se smanjuje i on iznosi četiri godine. Ako govorimo o pravnim licima, tada je period otplate solarnih sistema četiri godine", rekao je Branko Živković direktor firme Sunčica solar i jedan od izlagača.

Podsetimo, država daje subvencije za mere energetske efikasnosti kroz program Vlade Srbije koje iznose do 50 odsto.

U korak sa razvojem sistema za energetsku efikasnost, ide i razvoj IT sektora koji istu podržava.
Foto: B92
Jedan od izlagača nam je otkrio na koji način fabrike mogu sa već postojećem opremom da uštede energiju i pojačaju produktivnost.

"Postoje razna hardverska i softverska rešenja. Instaliramo senzor i prikupljamo podatke kako bismo imali rešenja za bolji produktivni proces. Mi detektujemo anomalične periode na mašinama za proizvodnju, bilo da su mašine za sečenje ili obradu drveta, proizvodnja plastičnih flaša, prehrambena industija... Bitno je da se produktivnost zadrži ili poveća, a na ovaj način povećavamo i energetsku efikasnost", rekao je Bratislav Trojić ispred kompanije D2Port.

Povećanje energetske efikasnosti uz ostvarene energetske uštede doprinosi smanjenom korišćenju fosilnih goriva i smanjenju emisija štetnih gasova u okolinu. U Srbiji su sve prisutnija eko-vozila. Zbog toga sve češće možemo primetiti punjače za električne automobile.

Ekipa b92.net saznala je da će uskoro u Zemunu biti postavljen i najbrži punjač za električne automobile.

"Automobile mogu puniti i jednokratno korisnici koji samo prolaze kroz zemlju ili stalni korisnici po nižim cenama. Svi punjači koje postavljamo u Srbiji su brzi punjači i omogućavaju korisnicima da za što kraće vreme napune svoj automobil električnom energijom. Uskoro postavljamo i najveći i najbrži punjač u Zemunu", rekla je Jasmina Marković ispred kompanije Charge&GO.

Na sajmu pored domaćih izlagača učestvovali i inostrani izlagači iz Nemačke, Mađarske, Rumunije, Češke, Poljske, Slovenije, Severne Makedonije, Crne Gore, pa čak i Kine, Izraela, DR Konga i Gane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: