Vesti -

Auto-put, most i brza saobraćajnica: Kako izgleda spona između Vojvodine, zapadne Srbije i BiH?

Saobraćajnica Ruma–Šabac–Loznica trebalo bi, ako se sve bude odvijalo po planu, da bude gotova do maja 2025. godine.

Izvor: B92.net/A. Ristović
Podeli
Foto: MGSI
Foto: MGSI

Ipak, postoje najave da će se projekat ili pojedine deonice završiti pre ugovorenog roka, ali nije moguće u ovom trenutku davati pouzdane procene o tome, navode za B92.net iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI).

Podsetimo, krajem prošle godine Skupština Srbije potvrdila je ugovor o zaduživanju za potrebe finansiranja ovog putnog projekta, a reč je o dugoročnom kreditu u iznosu od 14,9 milijardi dinara.

Dokle se odmaklo?

Saobraćajnica se sastoji iz tri celine – auto-puta od Rume do Šapca, mosta preko Save i brze saobraćajnice od Šapca do Loznice. Trenutno se na svakoj od njih radi sledeće:

  • deonica 1 je auto-put Ruma-Šabac: izvode se pripremni radovi koji su počeli u aprilu 2021. godine;
  • deonica 2 je most preko reke Save: radovi su započeli u junu 2020. godine, a fizička realizacija do polovine decembra 2021. godine iznosila je oko 62 odsto;
  • deonica 3 je brza saobraćajnica Šabac–Loznica: sredinom novembra 2021. izdata je privremena građevinska dozvola za pripremne radove na teritoriji Loznice, a prijava radova 6. decembra prošle godine, dok se za deo trase na teritoriji Šapca izrađuje tehnička dokumentacija.

Karakteristike

1. Od Rume do Šapca

Početak deonice je kod petlje "Ruma" na auto-putu A3 (E-70), a završetak na sremskoj obali Save, neposredno pre Mosta preko Save. Koridor novoprojektovanog puta u potpunosti napušta sadašnju trasu državnog puta IB reda br. 21 i obilazi prvo selo Jarak sa istočne strane, zatim prolazi između Hrtkovaca i Nikinaca, a dalje se proteže zapadno od Platičeva i približava levoj obali Save.

Foto: MGSI
Foto: MGSI

Iz resornog ministarstva preciziraju da je dužina deonice 21,14 kilometara, a projektna brzina 130 kilometara na sat.

Planirana je izgradnja 18 mostova i 2 velike petlje – petlja "Ruma" i petlja "Hrtkovci".

2. Most preko Save

Most se sastoji iz tri međusobno spojene konstrukcije: prilazne konstrukcije na levoj (sremskoj) obali Save, glavne mostovske konstrukcije preko reke i prilazne konstrukcije na desnoj (mačvanskoj) obali Save.

Nov put i tri važna projekta; "Nadam se da sam poslednji ministar koji se bavi obilaznicom"

Dužina mosta je 1,3 kilometra, a za projektovanu brzinu od 100 kilometara na sat. Saobraćajnica je profila brze saobraćajnice.

Foto: MGSI
Foto: MGSI

3. Od Šapca do Loznice

Dužina deonice je 54,58 kilometara, a projektovana brzina je takođe 100 kilometara na sat.

"Auto-put i brza saobraćajnica Ruma–Šabac–Loznica delovi se drumskog koridora Novi Sad – Ruma – Šabac – Loznica, koji povezuje Bačku, Srem, Mačvu i Podrinje, to jest, Vojvodinu i zapadnu Srbiju. Ovaj pravac je značajan i za povezivanje Republike Srbije sa Republikom Srpskom, to jest, Bosnom i Hercegovinom. Preko auto-puta A3 (E-70) kod Rume se ostvaruje veza Mačve i Podrinja sa Beogradom", kažu u MGSI.

Foto: MGSI
Foto: MGSI

90 odsto zaposlenih su domaći radnici

Dodaju da su u novembru 2021. angažovane ukupno 552 osobe (inženjeri, adminitrativno osoblje, radnici...), od toga 166 na prvoj i 386 na drugoj deonici.

INTERVJU Momirović: Gradimo kao nikad do sada i ne treba da se plašimo uvoza radne snage

"Prema informacijama izvođača radova, oko 90 odsto zaposlenih su domaći radnici, a oko 10 odsto stranci", kažu za naš portal iz ove institucije.

Nije bilo poteškoća sa izvođenjem radova, tvrde.

"U pojedinim periodima je zbog nepovoljnih vremenskih uslova i vodostaja reke Save bilo usporeno izvođenje radova, ali je izvođać pojačao dinamiku u periodima dobrih vremenskih uslova, tako da dinamika realizacije projekta nije bila ugrožena", zaključuju u resornom ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.