U Londonu se stan od 7 kvadrata prodaje za 220.000 evra, može li Beograd da parira cenama?

Beograd -- Priča o "mikro stanu" u Londonu od svega 7,3 kvadratna metra, a koji se prodaje za 200.000 funti (oko 220.000 evra) privukla je veliku pažnju stranih medija.

Izvor: Ana Ristović
Podeli
Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy
Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy

Pored kuhinjske ploče i sudopere, minijaturni prostor sadrži tuš kabinu, krevet za jednu osobu i prozor, navodi se na britanskom portalu Metro. Visoka cena objašnjava se time da se nekretnina nalazi na Noting Hilu, što je jedna od najprestižnijih lokacija u toj zemlji.

Prema rečima Milića Đokovića iz udruženja Klaster nekretnine, ovakav, pa ni približan, odnos cene i kvadrature u Beogradu se zasad ne beleži.

"U glavnom gradu nema sličnih slučajeva. Pre svega, postojeći standardi ne poznaju takve vrste stanova, počevši od Zakona o planiranju i izgradnji. Soba ne može da ima ispod devet kvadratnih metara, jednosoban stan mora imati odvojenu kuhinju i slično, postoji niz propisa. Dakle, potrebna je određena kvadratura, mokri čvor i drugo", objašnjava Đoković za B92.net.

Najpribližnija domaća varijanta tome bio bi možda, prema njegovim rečima, takozvani stan-soba.

"Takve prostore smo viđali, recimo, na uglu Vlajkovićeve i Svetogorske ulice ili u blizini nekadašnje kultne kafane "Pod lipom". Oni su površine 12-15 kvadratnih metara, međutim, nemaju mokri čvor, obično su se koristili kao kancelarije. Danas nema interesovanja za takve nekretnine, pa je teško i proceniti njihovu eventualnu cenu, možda bi se grubom računicom reklo da bi ona iznosila više od 3.000 evra po kvadratnom metru", objašnjava naš sagovornik.

Kada je reč o standardnim stanovima, najmanji obično imaju 20 ili 21 kvadratni metar, dodaje on.

"Takvi se najčešće nalaze blizu fakulteta, studentskih domova i menzi, a imaju jednu malo veću studentsku sobu. Interesantno je da je za male stanove, imali oni 20 ili 30 kvadratnih metara, cena manje više ista - oko 60 ili 70 hiljada evra. Tu razlika u površini stana ne igra mnogo, više se posmatra struktura i funkcionalnost", ističe Đoković.

Na pitanje koliko su nekretnine manjih površina popularne u Beogradu, napominje da je tu investitorima glavni problem obezbeđivanje parking mesta, koje ih navodi da grade veće stanove i samim tim manje novca troše na mesta za parkiranje.

"Ipak, mali stanove se traže i uvek će se tražiti, a kakve će cene biti u budućnosti zavisi od toga kako će se razvijati tržište", kaže on.

Ako se vratimo na novčanu svotu sa početka - 220.000 evra koliko stoji minijaturni londonski stan, za tu količinu novca, tvrdi naš sagovornik, u Beogradu se praktično može pazariti "sve i svašta".

"Tim novcem možete kupiti stan na Banovom brdu, možete pazariti kuću na Bežanijskoj kosi ili Višnjičkoj banji, možete kupiti i pola Šumadije", zaključuje Đoković.

Podsećanja radi, u prestonici rekord po visini cene za kvadratni metar i dalje drže stanovi u projektu u izgradnji Beograd na vodi. Kako je objavljeno prošlog meseca, najskuplji stan na toj lokaciji prodat je za 1,38 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 172 idi na stranu