Zabrana plastičnih kesa katastrofa za one koji ih proizvode

Beograd -- Grad Beograd će od sledeće godine potpuno zabraniti korišćenje plastičnih kesa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/trgowanlock
Foto: Depositphotos/trgowanlock

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan pozdravio je odluku i pozvao druge lokalne samouprave da slede Beograd, ali, s druge strane, iz Privredne komore Srbije (PKS) kažu da će ta mera uticati na sudbinu 150 preduzeća u Srbiji koja se time bave.

"Potpuno podržavam odluku Beograda i pozivam druge lokalne samouprave da se ozbiljno i na ovaj način efektno pozabave ovim problemom kao što to i Beograd čini", rekao je Trivan Tanjugu.

Podsetio je da je samo prihvatanje trgovinskih lanaca da naplaćuju plastične kese smanjilo njihovu upotrebu i do 80 odsto

On kaže da je beogradska odluka jedan od primera gde će se vrlo efektno pokazati kako se lako i brzo mogu doneti efikasne mere za zaštitu životne sredine i dodao da je ona rezultat saradnje ministarstva koje je kroz zakon o glavnog gradu dalo priliku Beogradu za ovakvu odluku.

Sekretar Udruženja za hemijsku i gumarsku industriju i industriju nemetala pri PKS Dragan Stevanović navodi da u Srbiji trenutno postoji oko 150 proizvođača plastičnih kesa koji zapošljavaju oko 2.000 radnika.

Ocenio je da će mera zabrane plastičnih kesa u Beogradu, koje je najveće tržište, sigurno uticati na smanjenje proizvodnje, kao i da će se odraziti na njihovo poslovanje.

"Proizvodnja kesa je ove godine pala 39,7 odsto u odnosu na prošlu godinu zbog najavljenih mera, ali i zbog naplate kesa u velikim supermarketima", kazao je Stevanović.

Kaže da za preduzeća koja se bave proizvodnjom plastičnih kesa nema alternative, te će ona, ako se zabrani korišćenje kesa u celoj zemlji, stati sa proizvodnjom. Jedini način da održe svoje poslovanje, navodi Stevanović, jeste izvoz u Evropsku uniju, jer, objašnjava, oni nemaju zabranu upotrebu kesa, već organičeno korišćenje.

"U EU imaju ograničenje korišćenja pojedinih kesa, a to su kese od 15 do 50 mikrona, tako da su najtanje kese ostale bez ograničenja, kao i debele kese za višekratnu upotrebu", naveo je Stevanović i istakao da više od 80 odsto naših proizvođača plastičnih kesa već izvozi u EU.

Evropska unija donela je meru kojom se pojedine vrste plastike za jednokratnu upotrebu, poput slamki i pribora za jelo, zabranjuju od 2021. godine.

strana 1 od 188 idi na stranu