Brnabić i Betel obišli ICT Hub u Beogradu

Beograd -- Predsednica vlade Ana Brnabić i premijer Luksemburga Gzavije Betel, obišli su Centar za tehnološko preduzetništvo i inovacije - ICT Hub u Beogradu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Vlada Republike Srbije
Foto: Vlada Republike Srbije

Oni su razgovarali sa mladim inženjerima, osnivačima haba, koji su im predstavili način na koji centar funkcioniše, kako se razvijao, ne samo u Srbiji, već i Crnoj Gori i BiH.

Nakon obilaska nekoliko prostorija, premijeri Srbije i Luksemburga su razgovarali sa osnivačima Kostom Andrićem, Dejanom Randjićem i Slobodanom Djinovićem.

Inženjeri su im ispričali da su razvijali centar tako što su doveli strane stručnjake u Beograd, razvijali i specifični "know how" koji je različit od Silikonske doline, ali primeren ovom delu Evrope.

Osim toga, razgovarali su i o tome kako dalje može da se razvija inovacioni eko-sistem u Srbiji, koje su prednosti i iskustva Luksemburga po tom pitanju i šta oni mogu da urade, kao predstavnici privatnog sektora, a šta država.

Osnivači ICT huba su rekli da do sada nisu nailazili na prepreke od strane vlade, ali da će, da bi Srbija postala prava destinacija za tehnološka ulaganja, biti potrebna zajednička strategija i napor.

Premijera Luksembruga najviše su interesovali projekti na kojima rade, a imao je priliku da vidi i 3D štampač na kome su za njega i predsednicu vlade napravljene figurice.

On je izrazio zadovoljstvo što je posetio ICT hub i pozvao ih da posete njegovu zemlju.

strana 1 od 219 idi na stranu