Koji TV kupiti - LCD, plazmu...

Beograd -- Na policama pregršt "tankih" televizora - svaki pogodan za centralno mesto u sobi, i pokoji stari, takozvana kutija koja mami cenom na akciji nižom od sto evra.

Izvor: Novosti
Podeli

Kupovina novog televizora nikada nije bile teža! U moru ekrana svih "inčova" i dimenzija, kako izabrati onaj koji će najbolje odgovarati potrebama kupca?

Da li uzeti "tanki" ili stari sa katodnom cevi, i ako se pazari "mršavi", koji odabrati, LCD ili "plazmu"? Uz sve to, na vagu bi trebalo staviti i "staru kutiju", jer i ona još nije otpisana.

Dok nam je nekada bila važna samo "dijagonala", danas je u trku za pravi ekran uključen i stepen tehnologije, koji se od jednog proizvođača do drugog razlikuje samo u nijansama. Na strani "novih" su i kvalitet slike, lepši izgled, manje dimenzije, a na strani "starih" jedino niže cene.

SPORTSKI PRENOSI I(LI) FILMOVI
Znalci kažu da bi onaj ko želi da gleda sportske prenose trebalo da kupi "plazmu", dok bi oni koji bi da uživaju u filmovima trebalo da izaberu LCD televizor. To je, ipak, samo mit, jer je tehnološki napredak na strani LCD i što se tiče sportskih detalja.

Serviseri napominju da nije svaki "tanki" televizor isti, i savetuju kupcima da u cenu uračunaju i za koliko vremena će ga ponovo menjati.

"Najvažnije je reći kupcima da LCD televizori troše mnogo manje struje nego 'plazme'. Oni i duže traju, a i LCD na manjoj površini može dati sliku u većoj rezoluciji. Mušterije nas često pitaju i za detalje koji im manje-viša ništa ne znače, jer su u pitanju nijanse, kao što je ugao gledanja ekrana", kaže serviser Bane Ivkov.

LCD aparati mogu se pohvaliti veoma dobrim kvalitetom, dok je "plazma" tik iza njih, zbog tehnološkog napretka. LCD televizori mogu da podnesu oko 100.000 radnih sati, odnosno, u proseku, imaju 15 godina "radnog staža", što je takođe uglavnom procena proizvođača za plazma televizore, mada se to u praksi i nije pokazalo baš tačno. Naime, pojedini serviseri kažu da se "plazma" brže zagreva,pa samim tim i brže kvari.

Međutim, kupovinom LCD televizora sugrađani neće uvek moći da uživaju u potpunom tonu i slici, jer kod nas još nije uveden digitalni TV signal. To će, prema najavama, biti 2015. godine. Zbog toga je i dalje na tasu "stara kutija".

Stručnjaci kažu da budućnost TV nije ni u "plazmi" ni u LCD, već u njihovoj kombinaciji, takozvanom plazmatronu. LCD panel pobuđen plazmom iz pozadine imaće veoma veliko osvetljenje i dobar kontrast, pa samim tim i veće uglove gledanja, a plazma tehnologija neće morati da se bori sa problemom tehnologije proizvodnje stakla.

strana 1 od 288 idi na stranu