Petrović: Kasno je sad za promene

Beograd -- Ministar poljoprivede i trgovine Dušan Petrović kaže da u ovom trenutku nije moguće promeniti tekuću agrarnu politiku.

Izvor: Tanjug
Podeli

On objašnjava da bi to značilo stavljanje van snage svih uredbi i vraćanje već podeljnih subvencija.

Petrović je ukazao da bi ispunjenje zahteva dela nezadovoljnih zemljoradnika iz Vojvodine, značilo da vlasnici 250.000 gazdinstava, koji su već koristili regres za gorivo, moraju da vrate taj novac.

Isti slučaj bi bio i sa 170.000 gazdinstava kojima je do juče ispaćeno dve miliajrde dinara, na ime avansa za prolećnu setvu, kazao je Petrović.

Na pitanje novinara da li će poljprovrednici biti prisilno uklonjeni, Petrović je istakao da se policija kao i pravosudni organi bave svojim dužnostima i obavezama, te da nije kompetentan o tome da govori.

Ministar je istakao da "nije moguće prihavtiti ni predlog o uvođenju dva pralelena sistema subvencionisanja, po površini i količini, jer su oni nespojivi, a mogućnosti zloupotrebe u takvoj situaciji bile bi nesavladive".

On je kazao i da bi u tom slučaju trebalo duplo više novca za subvencije i to prema procenama - 35 milijardi dinara. On je podsetio da je prošle godine za davanje po hektaru bilo izdvojeno ukupno 15 milijardi dinara, a sad je za davanje po količini proizvedne robe, izdvojeno 12 milijardi dinara, plus 10 milijardi za regresirano gorivo.

Petrović je izrazio žaljenje što se deo nezadovoljnih poljoprivrednika odlučio da pokaže nezadovoljstvo blokadom puteva, jer ugrožavaju prava ostalih građana i onemogućavaju ih da koriste javne saobraćajnice i obavljaju svoje poslove.

Prema njegovim rečima, uporno insistiranje na davanju subvencija po površini budi određenu sumnju, da na nekim površinama nije ni bilo ništa zasejano i da su zloupotrebe bile veoma značajne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 302 idi na stranu