Tadić: Čelik naš novi Fijat (FOTO)

Arilje -- Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da se privode kraju razgovori sa velikim industrijskim sistemom za proizvodnju čelika.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Ta industrija će promeniti u potpunosti našu industrijsku proizvodnju i omogućiti izvoz u visini od 750 miliona do milijardu evra, kazao je Tadić.

Tadić je rekao da se nada da će država uskoro biti u prilici da potpiše sporazum sa "ogromnom industrijom specijalnih čeličnih proizvoda, koji će potpuno promeniti našu industrijsku granu proizvodnje čelika".

Kako je izgledala poseta predsenika Srbije Borisa Tadića Fijatu, pogledajte u Galeriji

"To će biti veliki doprinos i industriji Fijat i imaćemo zatvorenu sistem proizvodnje, a sa druge strane biće veliki doprinos izvozu, jer se radi o proizvodnji vrednoj između 750 miliona i milijardu evra, a u budućnosti i više ako se izmene okolnosti na tržištima", poručio je on.

Tadić je naglasio da u EU nema mogućnosti da se favorizuje domaća proizvodnja, i kada su u pitanju javne nabavke, već se mora otvoriti tržište, ali da treba naći pravu meru između poštovanja evropskih pravila i razvoja proizvodnje. On je objasnio da se zemlja kreće prema EU, jer je to najveći mirovni projekat u istoriji čovečanstva, ali i zajednica država u kojoj postoji selektiran sistem zakona koji je najefikasniji.

Tadić je kazao da država mora da subvencioniše dolazak velikih stranih kompanija koje otvaraju nova radna mesta, i doprinose ubrzanju industrijalizacije zemlje, ali da je potrebno promeniti praksu da se većinski subvencionišu strana mala i srednja preduzeća.

Država nema dileme, kako je podvukao, i ne može više da subvencioniše strane proizvođače nego domaće da zapošljavaju radnu snagu.

"To je jedna nepravda koja je prosto teško objašnjiva. Verujem da nema razloga da se subvencionišu više strani proizvođači od domaćih. Međutim moguće je napraviti pozitivnu diskriminaciju u subvencionisanju strateške proizvodnje, koja menja okolnosti i za svakog domaćeg proizvođača", rekao je Tadić.

On je objasnio da se radi o proizvodnji koju Srbija ne može da pokrene sama, jer tehnologiju mora da pribavi iz sveta kako bi se izmenila okolnosti u jednoj grani privrede, to jest industriji.

Kod srednjih i malih preduzeća, prema njegovim rečima, ne treba subvencionisati samo strana.

Tadić: U Fijatu sve po planu

Inače, Tadić je obišao fabriku Fijat automobili Srbija u Kragujevcu pred sam početak serijske proizvodnje novog Fijatovog modela "500 L" i uverio se da sve teče po planu, saopštio je kabinet predsednika.

Kako je saopšteno, predsednik Tadić je sa direktorom Fijat-Srbija Antoniom Ćezareom Ferarom obišao pogon montaže gde je u toku instalacija savremene opreme za izradu automobila "fijat 500 L".

Predsednik Srbije rekao je da je veoma zadovoljan novim modelom "500L" i da taj projekat predstavlja novi početak i za Fijat i za Srbiju.

Tadić je ocenio da je "fijat 500L" "odličan automobil", kao i kompanija Fijat automobili Srbija, za koju je rekao da će i u budućnosti biti pouzdan privredni subjekat.

"Od kako smo osvojili kandidaturu za članstvo u EU strani investitori vide koliko je Srbija dobro mesto za razvoj posla, a korist za Srbiju i naše građane je izuzetna", rekao je Tadić.

Novi model Fijata – "500 L", koji je počeo da se proizvodi u Kragujevcu, predstavljen je 6. marta na sajmu automobila u Ženevi, a promociji su prisustvovali Tadić i direktor korporacije "Fijat Krajsler" Serđo Markione.

Vesti

strana 1 od 324 idi na stranu