Počela izgradnja mosta preko Save

Beograd -- U Begradu je danas na špicu Ade Ciganlije počela izgradnja novog mosta preko Save koji bi trebalo da bude gotov za tri godine, tačnije do 2011. godine.

Izvor: B92
Podeli

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, koji je simbolično pritisnuo dugme kojim je označen početak radova, je obećao da će most na Adi Ciganliji biti završen do jeseni 2011. godine.

"Da bi most bio gotov ovi ljudi moraju da rade dan i noć, jer Beograd i Beograđani ne mogu da dozvole da ovaj most, koji su tako dugo čekali, zakasni i jedan dan", kazao je Đilas i dodao da je "ovo najvažniji projekat koji smo započeli u Beograd i za koji ja, kao gradonačelnik, garantujem da ćemo ga u roku završiti".

Pobijanje probnih šipova za jedan od sedam stubova mosta na Adi Ciganliji počelo je na desnoj obali Save. Most preko špica Ade Ciganlije biće dugačak 929 metara, širok 45 metara, sa glavnim rasponom od 376 metara i pilonom visokim 200 metara.

Most će imati šest saobraćajnih traka, dva koloseka za šinski saobraćaj i dve pešačko-biciklističke staze, i omogućiće da preko sadašnjih mostova i kroz Bulevar vojvode Mišića bude 40 odsto manje saobraćaja nego sada.

Ugovor o izgradnji potpisan je u aprilu ove godine sa austrijsko-nemačko-slovenačkim konzorcijumom, a rok za završetak radova je 40 meseci od dana potpisivanja. Cena izgradnje mosta je 118 miliona evra.

"Ponosan sam što sam ovde i što smo izvođači ovog važnog mosta. Mi radimo već nekoliko meseci na ovom projektu, radimo po planu, dobro sarađujemo sa upravom grada", kaže tehnički direktor austrijske komanije PORR, koja je zajedno sa slovenačkom firmom SCT i nemačkom DSD zadužena za projektovanje i izgradnju, Valter Rekerzugl.

"Veoma smo srećni što gradimo most koji će biti zaštitni znak, ne samo Beograda, već cele zemlje. Imamo ugovor i garantujemo da će biti ispoštovan", dodao je on.

Komentarišući višemesečne kritike da je ovakav projekat preskup za Beograd, akademik Nikola Hajdin ocenio je da je most ovakvih razmera potreban glavnom gradu. "Po mom mišljenju, to je cena sasvim realna. Znate da je sve skupo. Prava je sreća što je tako pogođeno. Da je pogođeno za sledeću godinu koštalo bi mnogo više", rekao je Hajdin.

Vesti

Najveći izvoz sa zemljama EU

Beograd -- Spoljnotrgovinska razmena Srbije za 11 meseci ove godine iznosila je 31,7 milijardi dolara, kaže direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović.

Srbija sreda 31.12. 10:32 Komentara: 0
strana 1 od 174 idi na stranu