Srbija

Ponedeljak, 11.05.2020.

17:09

Rast građevinarstva 24,4 odsto u prvom kvartalu

Vrednost izvedenih građevinskih radova u prvom kvartalu povećana je 24,4 odsto u odnosu na isti period lane, pokazuju podaci RZS, iskazani u stalnim cenama.

Izvor: Tanjug

Rast građevinarstva 24,4 odsto u prvom kvartalu
Foto: Depositphotos/potowizard

Najveći rast vrednosti izvedenih građevinskih radova, 35,2 odsto, zabeležen je na takozvanim“ ostalim građevinama“, u kojoj se, između ostalog, ubraja izgradnja saobraćajne infrastrukture, cevovodi, kao i složene industrijske građevine, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva.

Kod zgrada je zabeležen rast od 13,2 odsto.

Među projektima koji su najviše doprineli rastu građevinarstva nalaze se, između ostalog, i veliki infrastrukturni projekti na kojima su se radovi odvijali bez prekida i u vreme vanrednog stanja, kao što su izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta na deonicama od Beograda do Novog Sada, izgradnja obilaznice oko Beograda, kao i izgradnja stambeno-poslovnih kompleksa u Beogradu i Novom Sadu.

U prethodnoj, 2019. godini, rast građevinarstva iznosio je 35 odsto, čime je ovaj sektor dao najveći doprinos privrednom rastu Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Kupljen aerodrom: Evo ko je novi vlasnik

Mađarska državna kompanija Korvinus (Corvinus Zrt) i francuski koinvestitor Vansi (Vinci Airports) kupili su aerodrom Budimpešta od dosadašnjeg glavnog akcionara Avialijens (AviAlliance) i manjinskih akcionara, navodi se u saopštenju kompanije Avialljens.

7:18

7.6.2024.

1 d

Srbija

Nove cene goriva

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 199 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 189 dinara.

10:11

7.6.2024.

1 d

Podeli: