Tvorac jedne od najpoznatijih kriptovaluta postao državljanin Crne Gore

Jednom od najvećih stručnjaka u blokčejn industriji, osnivaču itirijuma, Vitaliku Buterinu dodeljeno je državljanstvo Crne Gore.

Region

Izvor: B92

Utorak, 12.04.2022.

08:44

Tvorac jedne od najpoznatijih kriptovaluta postao državljanin Crne Gore
Foto: EPA-EFE/VALENTIN FLAURAUD

To je saopštilo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) ove zemlje.

Oni su dodali da je Buterinu državljanstvo dodeljeno u skladu sa članom 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu, prenosi Investitor.

"Buterin je stekao crnogorsko državljanstvo prijemom, na predlog predsednika Vlade Crne Gore, Zdravka Krivokapića, a nakon inicijative ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića i mišljenja tog resora. Ministar unutrašnjih poslova (MUP), Sergej Sekulović je, prepoznajući značaj ove inicijative, doneo odluku o prijemu u crnogorsko državljanstvo Vitalika Buterina na predlog premijera i danas mu je uručen pasoš Crne Gore", piše u jučerašnjem saopštenju MFSS.

"Vitalik Buterin kao najpoznatije ime ove industrije će doprineti daljoj promociji Crne Gore i sveukupnom razvoju kripto industrije u našoj državi. Crna Gora radi na uspostavljanju zakonodavnog okvira koji će omogućiti da se na najbolji način iskoristi ova tehnologija i da doprinese rastu bruto-domaćeg proizvoda", kazali su iz MFSS.

Buterin je nakon nedavnog panela “Budućnost Sad! Nova era crnogorskih finansija”, kazao da Crna Gora mora imati dobru legislativnu osnovu, kao i kapacitete za edukaciju mladih generacija da bi građani osetili korist od ove tehnologije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: