Tajni kupci kreću u kontrole trgovina: Evo kako će to izgledati

Od 16. avgusta prodavnice i uslužne radnje širom Hrvatske obilaziće tzv. tajni kupci, aktivisti iz udruženja za zaštitu potrošača.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 07.08.2022.

09:03

Tajni kupci kreću u kontrole trgovina: Evo kako će to izgledati
Ilustracija: Shutterstock/Nicoleta Ionescu

Direktorka jedne od njih kaže da zbog mogućih tužbi oni neće objavljivati "crne liste" nepoštenih pri uvođenju evra, prenosi Indeks.

Šest aktivista iz Razvojne organizacije zaštite potrošača će u četiri županije: Karlovačkoj, Varaždinskoj, Sisačko-moslavačkoj i Požeško-slavonskoj, na ukupno 26 prodajnih i 17 uslužnih mesta, kontrolisati uvodi li se evro pošteno, odnosno ne dovodi li se potrošač u nepovoljniji položaj nego što bi to bio bez uvođenja evra.

Rade to po projektu Ministarstva privrede i održivog razvoja pod nazivom „Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja evra u RH“ te ovih dana odabiru trgovačke lance i druge prodavnice i uslužne grane te sastavljaju liste proizvoda i usluga koji će se kontrolisati, a s Ministarstvom je ugovorena lista od 55 roba i usluga koje se moraju propratiti i kontrolisati.

Tajni kupci, za koje glavni sekretar ROZP-a Željko Tomašić kaže da i nisu tajni, jer će fotografisati barkodove, a nisu ni kupci, jer neće kupovati kontrolisanu robu, obavljaće ipak važan posao na terenu. Od 16. avgusta pratiće cene u kunama, a od 5. septembra i u evrima, jer su od tada svi prodavci i pružaoci usluga dužni da istaknu dvojne cene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: