Biz - B92.net

Tajni kupci kreću u kontrole trgovina: Evo kako će to izgledati

Od 16. avgusta prodavnice i uslužne radnje širom Hrvatske obilaziće tzv. tajni kupci, aktivisti iz udruženja za zaštitu potrošača.

Izvor: Index
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Nicoleta Ionescu
Ilustracija: Shutterstock/Nicoleta Ionescu

Direktorka jedne od njih kaže da zbog mogućih tužbi oni neće objavljivati "crne liste" nepoštenih pri uvođenju evra, prenosi Indeks.

Šest aktivista iz Razvojne organizacije zaštite potrošača će u četiri županije: Karlovačkoj, Varaždinskoj, Sisačko-moslavačkoj i Požeško-slavonskoj, na ukupno 26 prodajnih i 17 uslužnih mesta, kontrolisati uvodi li se evro pošteno, odnosno ne dovodi li se potrošač u nepovoljniji položaj nego što bi to bio bez uvođenja evra.

Rade to po projektu Ministarstva privrede i održivog razvoja pod nazivom „Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja evra u RH“ te ovih dana odabiru trgovačke lance i druge prodavnice i uslužne grane te sastavljaju liste proizvoda i usluga koji će se kontrolisati, a s Ministarstvom je ugovorena lista od 55 roba i usluga koje se moraju propratiti i kontrolisati.

Tajni kupci, za koje glavni sekretar ROZP-a Željko Tomašić kaže da i nisu tajni, jer će fotografisati barkodove, a nisu ni kupci, jer neće kupovati kontrolisanu robu, obavljaće ipak važan posao na terenu. Od 16. avgusta pratiće cene u kunama, a od 5. septembra i u evrima, jer su od tada svi prodavci i pružaoci usluga dužni da istaknu dvojne cene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.