Region

Četvrtak, 23.11.2023.

16:41

Porasla prosečna plata u Hrvatskoj

Prosečna neto plata u Hrvatskoj je u septembru iznosila 1.156 evra, što je za 144 evra više nego u istom mesecu prošle godine.

Izvor: Tanjug

Porasla prosečna plata u Hrvatskoj
Foto: shutterstock, OlegRi

To je saopštio hrvatski Državni zavod za statistiku (DZS).

Godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj je u septembru iznosila 6,7 odsto, što znači da su plate realno porasle za sedam odsto u odnosu na septembar 2022. godine, prenosi riječki Novi list.

Plate rastu zbog sve većih zahteva za povećanjem zarada usled visoke inflacije, ali i zbog velike potražnje za radnicima. Poslodavci u Hrvatskoj sve češće moraju da povećavaju plate da bi sprečili odlazak radnika u inostranstvo.

Prema analizi Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, prosečna hrvatska neto plata je za četvrtinu manja od slovenačke koja iznosi 1.432 evra i za trećinu veća od prosečne plate u Srbiji od 730 evra, čime se nastavlja obrazac iz perioda bivše Jugoslavije.

Medijalna neto zarada u Hrvatskoj iznosi 998 evra, što znači da više od 820.000 radnika prima platu koja je manja od prosečnih 1.156 evra. Minimalna plata u Hrvatskoj je 560 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: