Biz - B92.net

Pojeftinilo, uprkos upozorenjima EK: Koliko sada košta crnogorski "zlatni pasoš"?

Vlade Crne Gore je smanjila minimalan iznos traženih bankarskih garancija u postupku sticanja tzv. “ekonomskog” državljanstva.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/By Den Tramper
Foto: Shutterstock/By Den Tramper

Zahtevani iznos smanjen je sa 2,5 miliona evra, koliko iznosi 50 odsto minimalne investicije, na fiksnih milion evra, saopštio je Centar za građansko obrazovanje (CGO).

“Umesto prekida ove sporne prakse, vlada Dritana Abazovića dodatno stimuliše kontroverzne biznismene iz čitavog sveta i olakšava im proceduru za sticanje crnogorskog državljanstava na ovaj način, otvoreno prkoseći upozorenjima Evropske komisije”, naveli su iz CGO, prenosi portal bankar.me.

Iz te nevladine organizacije dodaju da je pomenutu odluku vlada donela u četvrtak i podsećaju da je EK “oštro kritikovala sve prethodne vlade Crne Gore zbog sprovođenja Programa ekonomskog državljanstva, kao i da je posebno eksplicitna bila kad je vlada Zdravka Krivokapića, pred istek roka važenja i bez najave, produžila ovaj program”.

“CGO ističe da ovo nije obećani proreformski i proevropski pristup vlade, i da može dodatno otežati već bremeniti proces evropeizacije”, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.