Region

Sreda, 20.09.2023.

17:53

Pale plate u Hrvatskoj

Prema izveštaju objavljenom danas, prosečna plata od 1.141 evra u Hrvatskoj nominalno je niža za 0,8 posto, a realno za 1 posto u odnosu na jun.

Izvor: Tanjug

Pale plate u Hrvatskoj
Ilustracija: Depositphotos/ Per Bengtsson

Prosečna mesečna neto isplaćena plata po zaposlenom kod pravnih osoba u Hrvatskoj iznosila je u julu 1.141 evro, što je na godišnjem nivou nominalno više za 13,4, a realno za 5,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Najviša prosečna mesečna neto plata isplaćena je u delatnosti avio-prevoza – 1.949 evra, dok je najniža bila u delatnosti proizvodnje odeće, 752 evra.

Prema podacima DZS-a, srednja neto plata za jul iznosila je 984 evra, što znači da je polovina zaposlenih imala manje, a polovina više od toga iznosa.

Prosečna mesečna bruto plata po zaposlenome u pravnim osobama za jul iznosila je 1.580 evra, što je nominalno niže za 0,6, a realno za 0,8 posto u odnosu na jun.

Na godišnjem nivou je, pak, prosečna bruto plata nominalno viša za 15,5 posto, a realno za 7,6 posto, prenela je Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: