Mađari će plaćati u rubljama?

Mađarska može platiti ruski prirodni gas bez kršenja EU sankcija nametnutih Rusiji, rekao je ministar spoljnih poslova ove zemlje Peter Sijarto.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.04.2022.

11:35

Mađari će plaćati u rubljama?
Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

On je ovo rekao kao odgovor na ranije upozorenje po ovom pitanju predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Ranije je mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je Mađarska spremna da plati ruski gas u rubljama ako to bude potrebno, ali je Fon der Lajen rekla da bi to bilo u suprotnosti sa sankcijama uvedenim Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu.

Ugovori između podružnice državne elektroprivrede MVM grupe CEEnergy i podružnice ruskog energetskog giganta Gazprom PJSC Gazpromexport omogućavaju plaćanje isporučenog gasa prema zahtevu dobavljača, napisao je Sijarto na svom Fejsbuk profilu, prenosi Klix. Mađarska vlada je u sredu saopćila da je spremna da plati u rubljama za ruski gas, razbijajući redove sa EU koja je tražila jedinstven front u suprotstavljanju zahtevu Moskve za plaćanjem u ruskoj valuti.

"Mađarska će platiti pošiljke u rubljama ako Rusija to zatraži", rekao je premijer Viktor Orban na konferenciji za novinare u sredu odgovarajući na pitanje Rojtersa.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je Evropu da razlikuje smanjenje isporuka gasa ako ne plati u rubljama.

S obzirom da su prošle sedmice od dospeća računa, iz Evropske komisije ranije su komentarisali da bi oni koji imaju ugovore koji zahtevaju plaćanje u evrima ili dolarima trebalo toga i da se drže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: