Region

Sreda, 13.12.2023.

10:47

Hrvati zaštitili geografsko poreklo svinjetine u EU

Meso crne slavonske svinje je dobilo evropsku zaštićenu oznaku izvornosti, objavila je Evropska komisija, a prenosi hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede.

Izvor: SEEbiz

Hrvati zaštitili geografsko poreklo svinjetine u EU
Crna slavonska svinja Foto: Shutterstock/Zlatko Guzmic

Time je taj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka geografskog porekla te zaštićen na području cele Evropske unije.

EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog porekla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupovinu autentičnog proizvoda.

Postupak zaštite naziva meso crne slavonske svinje pokrenula je Poljoprivredno-uslužna zadruga LETA iz Našica, koja je Ministarstvu poljoprivrede podnela zahtev za zaštitu oznake izvornosti pod tim nazivom.

Zaštita se temelji na posebnom kvalitetu mesa koji je rezultat genetske osnove te načina držanja i hranjenja svinja, kao i uzrasta svinja pri klanju.

Meso crne slavonske svinje ima specifičnu izraženu aromu zbog profila masnih kiselina, što je rezultat tradicionalnog hranjenja krmivima proizvedenim na vlastitim poljoprivrednim imanjima. Zbog značajnog obima kretanja i veće aktivnosti i prokrvljenosti mišića, meso crne slavonske svinje odlikuje se tamnijom bojom od mesa klasično utovljenih komercijalnih svinja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

4 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: