Region

Subota, 21.10.2023.

12:48

Crna Gora: Izmenjeni uslovi za odlazak u penziju

Ustavni sud doneo je odluku o ukidanju člana 17, stav 1 i 2 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

Izvor: RTCG

Crna Gora: Izmenjeni uslovi za odlazak u penziju
Foto, ilustracija: Shutterstock/Ruslan Huzau

To će dovesti do toga da žene sa 64 godine neće moći da odu u penziju.

Ustavni sud je odlučivao o ustavnosti članova Zakona o PIO kojim su propisani uslovi za odlazak u starosnu penziju, posebno člana koji propisuje mogućnost ženama, da ukoliko to žele, ostvare takvo pravo pre prestanka radnog odnosa po sili zakona.

Zakon u članu 17 propisuje da "osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad navrši 66 godina života (muškarac), odnosno 64 godine života (žena) i najmanje 15 godina staža osiguranja".

Piše i da osiguranik stiče pravo na starosnu penziju u Crnoj Gori kad navrši 40 godina staža osiguranja i 61 godinu života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

1 d

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

8 h

Podeli: