Komšijama migranti blokirali privredu: Zbog njih mladi idu iz zemlje

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i Grupacija poslodavaca Unsko-sanskog kantona upozorili su na sve složeniju ekonomsku situaciju.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 14.02.2019.

19:14

Komšijama migranti blokirali privredu: Zbog njih mladi idu iz zemlje
Foto: Epa/ Luis Villalobos

Oni ukazuju na smanjenje privrednih aktivnosti na području tog kantona, što je najvećim delom uzrokovano migrantskom krizom, koja je najviše izražena na tom području.

"Smanjenje poslovnih aktivnosti na području Unsko-sanskog kantona dodatno usložnjava migrantska kriza i prisustvo velikog broja migranata. Neadekvatno rešavanje statusa migranata rezultiralo je povećanim stepenom nesigurnosti. Posebno zabrinjava činjenica da je u prošloj godini primećeno značajno povećanje broja mladih obrazovanih ljudi koji odlaze u treće zemlje, što je uzrokovano smanjenjem poslovnih aktivnosti i investicija", ističu iz UPFBiH i Grupacije poslodavaca USK-a, prenosi Al Džazira.

Unsko-sanski kanton, a naročito grad Bihać, na čijoj je teritoriji jedini nacionalni park u Federaciji BiH, NP Una, u svojim razvojnim strategijama naglasak stavili na jačanje turističke ponude i turističkih potencijala, čime bi se dodatno razvijale i druge privredne delatnosti, prenosi FENA.

"Postoji opravdana bojazan da će se stalno prisutna migrantska kriza negativno odraziti na dolazak turista u USK i razvoj turizma, čime će direktno i indirektno biti ugrožene i druge privredne grane s područja ovog kantona. Nažalost, nema naznaka da bi se situacija kada je u pitanju migrantska kriza u ovoj godini mogla popraviti. Naprotiv, iz nekih relevantnih izvora smo saznali da Međunarodna organizacija za migracije na području USK planira svoje aktivnosti naredne tri i više godina. Neadekvatna podrška državnih institucija da se formalno-pravno reše problemi sa migrantima, stalni ekscesi i nezadovoljstvo migranata uslovima i statusom, vrlo brzo bi mogli dovesti do eskaliranja krize, što bi u još većoj mjeri ugrozilo privredne aktivnosti na području USK", upozoravaju iz UPFBiH i Grupacije poslodavaca USK-a.

Pozvali su nadležne državne i entitetske institucije da ulože dodatne napore kako bi se pitanje migranata na području USK-a sistemski rešilo, naročito u pravcu jačanja sigurnosnih mera.

Oni traže da podsticajnim merama pomognu kompanije sa područja USK-a u kojima su, kako se navodi, zbog migrantske krize zaustavljeni rast, razvoj i nova zapošljavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: