Vesti -

"Ako se vidimo kroz njega- lažan je"

U Srbiji se godišnje proda najmanje 1.000 tona meda koji “nije video pčelu”, kaže Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelara.

Izvor: B92
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Za med važi da ima neograničen rok trajanja, ali postoje pravila koja garantuju njegovu svežinu.

“Najzdraviji je onda kada je izvrcan, a to je negde od dve do pet godina od datuma vrcanja meda”, kaže ovaj pčelar.

On je, gostujući u emisiji 150 minuta na TV Prva, rekao da je falsifikovani med obično obojen veštačkom bojom i da su mu dodate arome, a da postoje i oni koji se ne trude da ubace aromu.

“Lažni med je kristalno providan i možemo da se vidimo kroz njega, prirodan med je uvek mutniji”, kaže on i dodaje da, nažalost, naši građani misle da je kristalizovani med falsifikat.

“To je laž, med se u prodavnicama nikad ne kristališe, u svetu postoji kultura konzumacije samo takvog meda, on se preporučuje deci, i u njegov kvalitet se ne može posumnjati”, rekao je Živadinović.

Priča da postoji mnogo vrsta falsifikata, da se u neke dodaju kiseline i da onda može biti opasan po zdravlje.

“Nažalost, naši potrošači se povedu niskim cenama, a medovi koji su tako jeftini, jeftiniji od otkupne cene, su lažni”, kaže.

Kako je istakao, ako med košta 300 dinara, uglavnom je reč o falsifikatu, jer je otkupna cena meda trenutno iznad 450 dinara. Savetuje da ukoliko neko sumnja u kvalitet, ode i uradi analizu saharoze u bilo kojoj laboratoriji i “sve će mu biti jasno”.

Podseća da trenutno postoji radna grupa koja se bavi samo falsifikovanjem i da će javnost biti šokirana kada se objavi šta su inspektori zaticali na terenu.

Na pitanje otkud toliko lažnog meda u prodaji, kaže:

“Problem je u inspekcijskom nadzoru i propisima, jer ukoliko se utvrdi da je neko prodavao loš med, njegova radnja se ne zatvara odmah. Mi tražimo da se uvede nešto kao na primer, u Holandiji - ako se neko bavi proizvodnjom hrane i utvrdi se da je kršio zakon, njemu zatvara firma na dve godine”, priča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.