Srbija

Četvrtak, 23.02.2017.

14:52

"Ako se vidimo kroz njega- lažan je"

U Srbiji se godišnje proda najmanje 1.000 tona meda koji “nije video pčelu”, kaže Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelara.

Izvor: B92

(Foto: Thinkstock.com)

On je, gostujući u emisiji 150 minuta na TV Prva, rekao da je falsifikovani med obično obojen veštačkom bojom i da su mu dodate arome, a da postoje i oni koji se ne trude da ubace aromu.

“Lažni med je kristalno providan i možemo da se vidimo kroz njega, prirodan med je uvek mutniji”, kaže on i dodaje da, nažalost, naši građani misle da je kristalizovani med falsifikat.

“To je laž, med se u prodavnicama nikad ne kristališe, u svetu postoji kultura konzumacije samo takvog meda, on se preporučuje deci, i u njegov kvalitet se ne može posumnjati”, rekao je Živadinović.

Priča da postoji mnogo vrsta falsifikata, da se u neke dodaju kiseline i da onda može biti opasan po zdravlje.

“Nažalost, naši potrošači se povedu niskim cenama, a medovi koji su tako jeftini, jeftiniji od otkupne cene, su lažni”, kaže.

Kako je istakao, ako med košta 300 dinara, uglavnom je reč o falsifikatu, jer je otkupna cena meda trenutno iznad 450 dinara. Savetuje da ukoliko neko sumnja u kvalitet, ode i uradi analizu saharoze u bilo kojoj laboratoriji i “sve će mu biti jasno”.

Podseća da trenutno postoji radna grupa koja se bavi samo falsifikovanjem i da će javnost biti šokirana kada se objavi šta su inspektori zaticali na terenu.

Na pitanje otkud toliko lažnog meda u prodaji, kaže:

“Problem je u inspekcijskom nadzoru i propisima, jer ukoliko se utvrdi da je neko prodavao loš med, njegova radnja se ne zatvara odmah. Mi tražimo da se uvede nešto kao na primer, u Holandiji - ako se neko bavi proizvodnjom hrane i utvrdi se da je kršio zakon, njemu zatvara firma na dve godine”, priča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: