Svet 8

23.03.2024.

14:46

Istorijski sporazum: Nemačka i Francuska prave tenk budućnosti

Nemačka i Francuska su okvirno dogovorile zajedničku proizvodnju nove generacije tenka, saopštili su u petak ministri odbrane Boris Pistorijus i Sebastijen Lekornu.

Izvor: dpa

Istorijski sporazum: Nemačka i Francuska prave tenk budućnosti
Shutterstock/Suvit Topaiboon

Podeli:

Njih dvojica su u Berlinu ugovorili podelu produkcije budućeg tenka, opremljenog širokim asortimanom opreme za podršku, uključujući vezu sa dronovima.

"Danas smo ostvarili proboj u projektu koji bez preterivanja možemo opisati kao istorijski", rekao je Pistorijus.

Budući borbeni sistem predstavlja "generacijski skok", rekao je Lekornu na zajedničkoj konferenciji za medije.

Nemačka će u projektu kopnenog borbenog sistema MGCS imati vodeću ulogu, dok Francuska predvodi budući vazdušni sistem FCAS.

Novi tenk će zameniti Leoparde i Leklere, i, između ostalog, koristiće dronove, veštačku inteligenciju i laserske sisteme.

Spor oko raspodele poslova u razvoju i produkciji tenka prethodno je nategla odnose saveznika i suseda. Dogovor o FCAS vredan milijarde evra, zajedno sa Španijom ipak imaju od maja 2021.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

12 h

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Podeli: