Svet 3

22.03.2024.

14:42

Ukrajinci rešili: Kupuju od komšija

Direktor ukrajinske firme "Energoatom" Petro Kotin izjavio je danas da Ukrajina planira da kupi dva nuklearna reaktora od Bugarske u junu.

Izvor: Tanjug

Ukrajinci rešili: Kupuju od komšija
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Podeli:

Novi reaktori, sa opremom ruskog dizajna, biće ugrađeni u nuklearnoj elektrani Hmeljnicki u zapadnoj Ukrajini, u pokušaju da se nadoknadi gubitak šest reaktora elektrane "Zaporožje" na teritoriji koju je Rusija okupirala, prenosi Rojters.

Ugradnja prvog reaktora biće sprovedena čim oni stignu u junu, a drugog kasnije, kazao je Kotin i dodao da je prva dogovorena cena bila 600 miliona dolara, iako "postoji stalna želja bugarske strane da postigne više koristi za sebe".

Kotin je naveo da "Energoatom" planira da izgradi još dva reaktora po ugledu na američki AP-1000 reaktor.

On je istakao da Ukrajina nije odustala od planova da jednog dana ponovo pokrene nuklearnu elektranu "Zaporožje" i da će, za razliku od Rusije, to i umeti da uradi posle oslobođenja od okupacije.

"Zaporožje" je najveća nuklearna elektrana u Evropi.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

20 h

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Srbija

Velika prevara u Srbiji: Evo kako varaju

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje obaveštava penzionere i ostale građane Srbije da nije tačna informacija koja je ovih dana objavljena na društvenim mrežama da će im biti isplaćena naknada od 6.000 dinara.

10:34

30.5.2024.

5 h

Podeli: