Svet 7

22.03.2024.

15:47

"Istorijski trenutak": Sve je dogovoreno

Nemačka i Francuska dogovorile su razvoj novog tenka.

Izvor: Index

"Istorijski trenutak": Sve je dogovoreno
EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Podeli:

Berlin i Pariz postigli su dogovor o tome kako da razviju planirani tenk sledeće generacije poznat kao Glavni kopneni borbeni sistem (MGCS) i da podele zadatke između dvaju zemalja u razvoju tenka, rekli su danas ministri odbrane ovih zemalja.

"Ovo je više od prekretnice, to je istorijski trenutak", rekao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus pored francuskog kolege Sebastijena Lekornua, prenosi Indeks.

Tenk, koji bi trebao da zameni nemački Leopard i francuski Leklerk, drugi je veliki projekat odbrambenih industrija dveju zemalja uz njihove ambicije da naprave borbeni avion sledeće generacije poznat kao FCAS.

Pistorijus je rekao da će službeni dokument za početak prve faze razvoja biti potpisan u Parizu 26. aprila.

"Program borbenih aviona dobro napreduje"

Govoreći na konferenciji za novinare u Berlinu, francuski ministar Lekornu rekao je da program borbenih aviona FCAS takođe "dobro napreduje", ne dajući dodatne pojedinosti.

Ministri i njihovi timovi postigli su dogovor da se proizvođaču tenkova KNDS-u omogući osnivanje lokalne podružnice u Ukrajini za proizvodnju rezervnih delova u ratom razorenoj zemlji i obuku lokalnih radnika, rekao je Lekornu.

Proizvođač tenkova KNDS je holding koji čine francuski Nekster i nemački Krauss-Maffei-Wegmann.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: