Svet 2

19.03.2024.

9:28

Radnici nadrljali zbog rupe u propisima: "Kao u zatvoru", "pirati"

Britanska trajektna kompanija P&O Feris, koja plovi po Lamanšu, plaćala je članovima posade manje od polovine zakonske minimalne plate u Velikoj Britaniji.

Izvor: Tanjug

Radnici nadrljali zbog rupe u propisima: "Kao u zatvoru", "pirati"
Depositphotos/vladislavgajic

Podeli:

To je izvela tako što je iskoristila pravnu prazninu, preneo je Gardijan. Ova brodarska kompanija to je uspela da učini zahvaljujući tekućoj pravnoj rupi koju je britanska vlada obećala da zatvori još pre dve godine.

"P&O Feris" poznat je i što je 2022. godine u kontroverznim okolnostima otpustio oko 800 radnika.

Radnici u kompaniji, čiji je u vlasnik DP Vorld sa sedištem u Dubaiju, u nekim slučajevima zarađuju oko 4,87 funti (5,7 evra) na sat, čak i niže od 5,15 funti (6,02 evra) po satu, što je kompanija navela kao njenu najnižu platu, navodi se u analizama koje je sproveo Gardijan i Aj-Ti-Vi njuz.

Jeftini timovi, koji su zamenili mnoge radnike u kompniji P&O otpuštene pre dve godine, angažovani su iz zemalja poput Indije, Filipina i Malezije, navodi britanski medij.

Gardijan ističe da su pomenuti radnici na relaciji Dover - Kale imali dvanaestočasovne dnevne smene, bez slobodnog dana mesecima, a jedan radnik to iskustvo opisao je "kao da je bio u zatvoru".

Grent Šejps, koji je bio sekretar za transport u Velikoj Britaniji kada je P&O otpustio svoje radnike u martu 2022, obećao je tada da će doneti zakone za poboljšanje plata za radnike na trajektima koji prelaze kanal Lamanš. U to vreme optužio je navedenu trajektnu kompaniju da posluje kao "pirati sa otvorenog mora".

"Ova vlada neće stajati po strani dok se drsko ignoriše zahtev da se pomorcima tretira sa dužnim poštovanjem i poštenjem", naveo je tadašnji sekretar.

Dok britanska vlada do sada nije uspela da donese pravno obavezujuće stope plata ekvivalentne minimalnoj plati u Velikoj Britaniji, koja sada iznosi 10,42 funti (oko 12,20 evra) na sat. Međutim, te stope se odnose na pomorske radnike zaposlene u prekomorskoj agenciji, koji rade na brodovima stranih registracija u međunarodnim vodama.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

13 h

Podeli: