Svet 1

11.03.2024.

8:56

"Evropo, shvati ozbiljno – naoružaj se"

Evropa mora da poveća izdvajanja za odbranu.

Izvor: Tanjug

"Evropo, shvati ozbiljno – naoružaj se"
Shutterstock/Anelo

Podeli:

Evropa nije spremna za rat sa Rusijom ili rizik da bi bivši američki predsednik Donald Tramp, ukoliko se vrati u Belu kuću, mogao da povuče SAD iz NATO-a i zbog toga mora da poveća potrošnju za odbranu, smatra izvršni direktor Erbasa Gijom Fori.

Fori, izvršni direktor najveće evropske kompanije za vazduhoplovstvo i odbranu, rekao je za Gardijan da je sada "odlučujući trenutak" da se unapredi odbrambena industrija kontinenta, nakon što je sukob Rusije i Ukrajine doveo do rata na granicama zapadne Evrope.

Fori je ocenio da su se evropske nacije do sada previše oslanjale na SAD kada je reč o nabavci oružja i vojne opreme i da zbog toga nisu razvile odgovarajuće kapacitete u ključnim oblastima odbrane.

Fori je rekao da bi Evropa trebalo ozbiljno da shvati Trampova upozorenja da bi SAD mogle da istupe iz NATO-a i da se pripremi za takav scenario.

Izvršni direktor Erbasa pozvao je Evropu i Veliku Britaniju da udruže napore i spoje rivalske programe borbenih aviona.

Erbas proizvodi vojnu opremu i polovinu komercijalnih aviona na globalnom nivou.

Ruski predsednik Vladimir Putin nedavno je poručio zemljama NATO-a da rizikuju da izazovu nuklearni sukob ako pošalju svoje trupe da se bore u Ukrajini, podseća Gardijan i dodaje da je to bio Putinov odgovor na izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da ne isključuje mogućnost da u budućnosti evropske zemlje pošalju svoje trupe u Ukrajinu.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

15 h

Svet

Britanija pada: Čeka ih krah?

Šefovi Banke Engleske (BoE) strahuju da je Britanija veoma izložena još jednom krahu finansijskog tržišta, izazvanog neizvesnošću unutar ključnog sektora koji je postao sve važniji – i sve izloženiji riziku – poslednjih godina.

23:00

14.5.2024.

1 d

Podeli: