Svet 10

25.06.2024.

21:54

Argentina ušla u recesiju

Argentina je u prvom tromesečju ušla u recesiju, pokazali su službeni podaci, uz veću nezaposlenost u uslovima politike striktne štednje koju je uveo predsednik Havijer Milei.

Izvor: Biznis.rs

Argentina ušla u recesiju
Shutterstock/Connie Guanziroli

Podeli:

Argentinski bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se i u periodu od januara do marta 2,6 odsto u odnosu na prethodna tri meseca, objavila je statistička kancelarija. Pad aktivnosti dva tromesečja zaredom označava tehničku recesiju, prenosi Mina.

Na godišnjem nivou, ekonomska aktivnost smanjila se 5,1 odsto.

Tromesečje na početku godine predstavlja prvi puni period pod Mileijem koji je preuzeo dužnost u decembru, najavljujući oštro smanjenje potrošnje kako bi se uravnotežio budžet. Novi argentinski predsednik tvrdi da treba uvesti reda u državne finansije, nakon višegodišnjeg budžetskog manjka i problema s povratom duga.

Njegov fokus na budžetski višak naišao je na dobru reakciju finansijskih tržišta, koja se ogleda u višim cenama deonica i obveznica. Ekonomija je pretrpela težak udarac, a siromaštvo i beskućništvo zahvatili su još šire slojeve građana.

Lična potrošnja smanjila se u prvom tromesečju 6,7 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, a državna potrošnja pala je pet odsto, pokazuju podaci. Uvoz je potonuo 20,1 odsto, dok je izvoz skočio 26,1 odsto.

Potrošnju građana potopile su trocifrena inflacija i recesija, naškodivši prodaji proizvoda poput govedine. Skresana državna potrošnja zaustavila je istovremeno državne infrastrukturne projekte i ugasila radna mesta u sektorima poput građevinarstva.

Statistički podaci pokazuju da je stopa nezaposlenosti u prva tri ovogodišnja meseca porasla na 7,7 odsto, sa 5,7 odsto na kraju prošle godine, uz otprilike 300.000 više nezaposlenih.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

EU rešila: Vršićemo pritisak

Evropska unija će vršiti pritisak na druge zemlje na ovogodišnjem klimatskom samitu COP29 da ispune obećanje o prelasku sa fosilnih goriva na zelene alternative, stoji u nacrtu pregovaračke pozicije evropskog bloka.

8:46

13.7.2024.

1 d

Srbija

Srbija dobija novu saobraćajnicu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

20:30

14.7.2024.

7 h

Svet

Nemci se "rešavaju" Kineza

Nemačka će u narednih pet godina ukloniti komponente koje proizvode kineske kompanije Huavej i ZTE iz svoje 5G bežične mreže.

19:56

13.7.2024.

1 d

Svet

Putin doneo odluku

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

14:37

14.7.2024.

13 h

Podeli: