Svet 0

24.06.2024.

9:58

Usvojeno; "Putin je sprečen"

Savet EU usvojio 14. paket sankcija prema Rusiji za 116 pojedinaca i subjekata.

Izvor: Tanjug

Usvojeno; "Putin je sprečen"
Profimedia

Podeli:

Savet EU usvojio je danas na sastanku u Luksemburgu 14. paket sankcija prema Rusiji kojim su predviđene mere prema onima koji krše sankcije uvedene prema Moskvi i koje su usmerene na rusku privredu u oblastima energetike, finansija i trgovine.

U saopštenju Saveta EU navodi se da 14. paket sankcija predviđa ekonomske i individualne restriktivne mere koje imaju za cilj da oslabe režim ruskog predsednika Vladimira Putina koji je odgovoran za rat protiv Ukrajine.

Novi paket sankcija uključuje restriktivne mere prema 116 pojedinaca i subjekata odgovornih za aktivnosti koje narušavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, navodi se u saopštenju.

Novi paket sankcija uključuje zabranu pretovara ruskog tečnog prirodnog gasa na teritoriji EU radi dalje isporuke trećim zemljama.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da su sankcije Brisela već značajno oslabile rusku ekonomiju i, kako je naveo, sprečile Putina da ostvari svoje planove da uništi Ukrajinu.

"14. paket sankcija pokazuje naše jedinstvo u podršci Ukrajini i nastojanju da se ograniče ruske zločinačke aktivnosti protiv Ukrajinaca, uključujući napore da se zaobiđu mere EU", naveo je Borelj.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: