Svet 3

23.06.2024.

10:22

Kina i EU sklopile dogovor

Kina i EU dogovorile su se da će početi razgovore o planiranom uvođenju carina na električna vozila kineske proizvodnje, koja su uvezena na evropsko tržište.

Izvor: Tanjug

Kina i EU sklopile dogovor
Shutterstock/Novikov Aleksey

Podeli:

Nemački ministar ekonomije Robert Habek izjavio je ga je evropski komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis obavestio da će biti konkretnih razgovora o carinama sa Kinom.

Potvrda je usledila nakon što je kinesko Ministarstvo trgovine saopštilo da su se kineski ministar trgovine Vang Ventao i Dombrovskis, izvršni potpredsednik Evropske komisije, složili da započnu konsultacije u vezi sa istragom EU protiv subvencija za kineska električna vozila (EV), preneo je Rojters.

Habek je u Šangaju rekao da je cilj uspostaviti iste uslove za sve zemlje. Dobro je biti izvozno orijentisan, ali ne koristiti subvencije za to, rekao je on.

Prema njegovim rečima, to je nešto novo, što predstavlja iznenađenje jer poslednjih nekoliko nedelja nije bilo moguće dogovoriti konkretan raspored pregovora.

"Daleko smo od kraja, ali to je bar prvi korak koji ranije nije bio moguć", istakao je on.

Habek je ranije izjavio da su vrata Evropske unije otvorena za razgovore u vezi sa carinama EU na kineski izvoz. Habekova poseta je prva poseta jednog visokog evropskog zvaničnika Kini otkako je Brisel predložio uvođenje visokih dažbina na uvoz električnih vozila (EV) kineske proizvodnje kako bi se izborio protiv onoga što smatra preteranim subvencijama.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

EU rešila: Vršićemo pritisak

Evropska unija će vršiti pritisak na druge zemlje na ovogodišnjem klimatskom samitu COP29 da ispune obećanje o prelasku sa fosilnih goriva na zelene alternative, stoji u nacrtu pregovaračke pozicije evropskog bloka.

8:46

13.7.2024.

22 h

Svet

Putin odobrio: Sledi povećanje

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je danas na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

19:33

12.7.2024.

1 d

Podeli: