Svet 16

22.06.2024.

17:06

Nemački ministar u Pekingu: "Ovo nije kazna, prisiljeni smo"

Predložene carine Evropske unije na kinesku robu nisu "kazna", rekao je nemački ministar ekonomije Robert Habek kineskim zvaničnicima danas u Pekingu.

Izvor: Biznis.rs

Nemački ministar u Pekingu: "Ovo nije kazna, prisiljeni smo"
Shutterstock/SkazovD

Podeli:

Habekova poseta Kini je prva poseta visokog evropskog zvaničnika otkako je Brisel predložio visoke carine na uvoz električnih vozila kineske proizvodnje, prenosi Beta, pozivajući se na Reuters.

Evropska komisija je preliminarno zaključila da proizvođači električnih automobila u Kini profitiraju od nedozvoljenih državnih subvencija i najavila da će uvesti kompenzacione carine ako dve strane ne nađu rešenje kroz dijalog.

Kina je upozorila juče uoči Habekovog dolaska da bi eskalacija trvenja sa EU oko električnih vozila mogla da izazove trgovinski rat.

"Važno je razumeti da ovo nisu kaznene carine", rekao je Habek na prvoj plenarnoj sednici Dijaloga o klimi i transformaciji.

Zemlje poput SAD, Brazila i Turske koristile su kaznene carine, ali ne i EU, rekao je ministar ekonomije i ponovio da kompenzacione mere nisu kaznene.

"Evropa radi stvari drugačije", dodao je.

Na sastanku sa Džengom Šanđijem, predsedavajućim kineske Nacionalne komisije za razvoj i reformu, Habek je rekao da predložene carine EU imaju za cilj da izjednače uslove sa Kinom.Dženg je na to odgovorio da će učiniti sve da zaštite kineske kompanije.

Takođe je dodao da bi predložene carine naškodile obema stranama, te da se nada da će Nemačka pokazati liderstvo unutar EU i "učiniti ispravnu stvar".

On je takođe negirao optužbe o subvencijama, rekavši da je razvoj nove kineske energetske industrije rezultat sveobuhvatnih prednosti u tehnologiji, tržištu i industrijskim lancima, podstaknutih oštrom konkurencijom.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: