Svet 2

27.05.2024.

19:53

Sijarto: Mađarska neće podržati 14. paket sankcija protiv Rusije

Mađarska neće podržati 14. paket sankcija EU protiv Rusije u sadašnjoj formi jer je to protiv interesa Budimpešte u oblasti energetike, rekao je ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

Izvor: Tanjug

Sijarto: Mađarska neće podržati 14. paket sankcija protiv Rusije
Profimedia

Podeli:

"Ovaj 14. paket sankcija je jedna od najvažnijih tema današnje debate", rekao je Sijarto koji je učestvovao na sastanku sa kolegama iz EU u Briselu.

Prema njegovim rečima, predlog paketa kako je trenutno napisan u potpunosti je u suprotnosti sa mađarskim ekonomskim interesima i najverovatnije će ugroziti energetsku bezbednost Mađarske, prenosi TASS.

"Zato mađarska vlada neće prihvatiti ovaj paket sankcija u sadašnjem obliku", rekao je Sijarto u susretu sa novinarima u Briselu koji je prenosio kanal M1.

Sijarto je napomenuo da bi 14. paket sankcija, ukoliko bude usvojen, ograničio izvoz mađarskih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju i otežao plaćanje ruskih energenata, što bi dugoročno značilo prestanak njihovog snabdevanja.

Prema njegovim rečima, novi paket ograničenja bi takođe značajno usporio ulaganja u nuklearnu elektranu Paks 2 .

Potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis saopštio je početkom aprila da je Evropska unija počela pripremu 14. paketa sankcija Rusiji, koje će najverovatnije uključiti široku listu restriktivnih mera, uz strogu borbu protiv izbegavanja sankcija u pomorskom sektoru.

Uoči druge godišnjice ruskog napada na Ukrajinu, Evropska unija je 23. februara usvojila 13. paket sankcija protiv Rusije, kojim je na spisak sankcionisanih dodato još 106 pojedinaca i 88 kompanija.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

17 h

Podeli: