Svet 0

01.05.2024.

9:44

Kriv je

Osnivač vodeće svetske berze kriptovaluta Bajnens, Džao Čangpen, osuđen je na četiri meseca zatvora nakon što se izjasnio krivim po optužbama za pranje novca.

Izvor: Tanjug

Kriv je
Shutterstock/Lukas Gojda

Podeli:

''Reči ne mogu da objasne koliko duboko žalim zbog svojih izbora koji su doveli do toga da sam pred sudom. Budite sigurni da se to više nikada neće ponoviti", rekao je Džao na izricanju presude u federalnom sudu SAD u Sijetlu, preneo je Si-En-En.

Džao, čija se imovina procenjuje na oko 40 milijardi dolara, pristao je i da se povuče sa mesta generalnog direktora Bajnensa i plati 200 miliona dolara kazne.

Si-En-En navodi da su tužioci predlagali kaznu od tri godine zatvora.

Nakon višegodišnje istrage, američke vlasti su u novembru saopštile da je Bajnens dozvolila aktivnost takozvanih ''loših aktera'' na platformi, omogućavajući transakcije povezane sa seksualnim zlostavljanjem dece, narkoticima i finansiranjem terorizma.

Pored toga, Bajnens nije imao protokole za označavanje ili prijavljivanje transakcija zbog rizika od pranja novca, a zaposleni su bili svesni da bi takav nadzor privukao kriminalce na platformu.

Prošle godine, kompanija Bajnens je pristala da plati više od četiri milijarde dolara kazni i druge penale u okviru koordinisanog poravnanja sa federalnom vladom, priznajući da je učestvovala u aktivnostima nelicenciranog prenosa novca i kršenju sankcija.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: