Svet 15

03.04.2024.

8:27

Prijateljska zemlja "ošamarila" Rusiju

Promet ruskim platnim karticama Mir biće prekinut u Kirgistanu ove nedelje, saopštio je lokalni platni operater iz te azijske zemlje.

Izvor: Tanjug

Prijateljska zemlja "ošamarila" Rusiju
VenebergPV / Shutterstock.com

Podeli:

Kirgistanski Elkart, kao razlog za prekid servisiranja transakcija ruskom karticom, navodi rizik od sekundarnih sankcija u vezi sa sopstvenom platnom infrastrukturom, preneo je Rojters.

Ruski nacionalni sistem plaćanja karticama (NSPK) saopštio je da je primio upozorenje od kirgistanskog operatera da će Mir prestati sa radom 3. aprila.

Ovaj potez usledio je nakon istovetne zabrane u Jermeniji, koja je takođe prestala da servisira ruske kartice od 30. marta.

To ujedno naglašava problem u kojem se Rusija nalazi kada je reč o olakšavanju plaćanja za svoje građane u inostranstvu, pa čak i u zemljama koje nisu uvele sankcije protiv Moskve, navodi Rojters.

Agencija napominje da je platna kartica Mir, koja je ruska alternativa Vize i Masterkarda, postala važnija od kada su te američke kompanije obustavile poslovanje u Rusiji zbog sukoba u Ukrajini.    

Moskva pokušava da održi odnose sa "prijateljskim zemljama", ali samo je nekoliko njih prihvatilo Mir, piše Rojters.    

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: