Svet 0

24.04.2024.

18:39

Novo pravilo na snazi: Ne bacajte svoje uređaje nakon isteka garancije, ima leka

Evropska unija je zvanično usvojila novu direktivu o pravu na popravku uređaja koja treba da podstakne ljude da popravljaju kupljene proizvode umesto da kupuju nove.

Izvor: Tanjug

Novo pravilo na snazi: Ne bacajte svoje uređaje nakon isteka garancije, ima leka
Shutterstock/Kostiantyn Voitenko

Podeli:

Kako se navodi na sajtu Evropskog parlamenta (EP), za direktivu o pravu na popravku uređaja je glasalo 584 poslanika, dok je samo troje bilo protiv, uz 14 uzdržanih.

Evropska unija već zahteva od kompanija da ponude minimalnu dvogodišnju garanciju na proizvode, ali nova pravila idu korak dalje.

Kompanije su prema novim pravilima nakon isteka garancije "i dalje obavezne da popravljaju uobičajene proizvode za domaćinstvo", uključujući pametne telefone, televizore, mašine za pranje veša, usisivače i druge predmete.

Ako se proizvod pokvari dok je pod garancijom, potrošači mogu da biraju između zamene ili popravke.

Ako se odluče za popravku, garancija će biti produžena na godinu dana.

Pravila nalažu da kompanije moraju ponuditi popravke po "razumnoj" ceni kako se kupci ne bi "namerno odvraćali“ od popravke svog proizvoda.

EU će od proizvođača zahtevati da obezbede rezervne delove i alate, a istovremeno će im zabraniti korišćenje "ugovornih klauzula, hardverskih ili softverskih tehnika koje ometaju popravke".

Nova pravila će stupiti na snagu kada budu objavljena u Službenom listu EU, a države članice Evropske unije će imati dve godine da ih usvoje u svom zakonodavstvu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Srbija

Velika prevara u Srbiji: Evo kako varaju

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje obaveštava penzionere i ostale građane Srbije da nije tačna informacija koja je ovih dana objavljena na društvenim mrežama da će im biti isplaćena naknada od 6.000 dinara.

10:34

30.5.2024.

10 h

Svet

Oglasila se Rusija: "Biće promena"

Izmene poreskog zakona u Rusiji, koje je predložilo ministarstvo finansija te zemlje, uticaće na donošenje odluke o određivanju referentnih kamatnih stopa, objavila je Ruska centralna banka, a preneo je danas Interfaks.

22:16

29.5.2024.

23 h

Podeli: