Svet 0

24.04.2024.

18:39

Novo pravilo na snazi: Ne bacajte svoje uređaje nakon isteka garancije, ima leka

Evropska unija je zvanično usvojila novu direktivu o pravu na popravku uređaja koja treba da podstakne ljude da popravljaju kupljene proizvode umesto da kupuju nove.

Izvor: Tanjug

Novo pravilo na snazi: Ne bacajte svoje uređaje nakon isteka garancije, ima leka
Shutterstock/Kostiantyn Voitenko

Podeli:

Kako se navodi na sajtu Evropskog parlamenta (EP), za direktivu o pravu na popravku uređaja je glasalo 584 poslanika, dok je samo troje bilo protiv, uz 14 uzdržanih.

Evropska unija već zahteva od kompanija da ponude minimalnu dvogodišnju garanciju na proizvode, ali nova pravila idu korak dalje.

Kompanije su prema novim pravilima nakon isteka garancije "i dalje obavezne da popravljaju uobičajene proizvode za domaćinstvo", uključujući pametne telefone, televizore, mašine za pranje veša, usisivače i druge predmete.

Ako se proizvod pokvari dok je pod garancijom, potrošači mogu da biraju između zamene ili popravke.

Ako se odluče za popravku, garancija će biti produžena na godinu dana.

Pravila nalažu da kompanije moraju ponuditi popravke po "razumnoj" ceni kako se kupci ne bi "namerno odvraćali“ od popravke svog proizvoda.

EU će od proizvođača zahtevati da obezbede rezervne delove i alate, a istovremeno će im zabraniti korišćenje "ugovornih klauzula, hardverskih ili softverskih tehnika koje ometaju popravke".

Nova pravila će stupiti na snagu kada budu objavljena u Službenom listu EU, a države članice Evropske unije će imati dve godine da ih usvoje u svom zakonodavstvu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – otimaju: Rusija uzvraća udarac

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o postupku nadoknade štete Rusiji i centralnoj Banci Rusije "izazavane neprijateljskim delovanjem SAD" koji predviđa da Moskva može da zapleni američku imovinu u Ruskoj Federaciji.

13:14

26.5.2024.

1 d

Podeli: