Svet 11

17.04.2024.

21:12

Bajden udara na Kinu: "Tri puta više"

Američki predsednik Džo Bajden pozvaće svoju administraciju da pojača pritisak na kinesku čeličnu industriju dok u sredu u Pitsburgu predstavlja svoju ekonomsku strategiju za borbu sa konkurencijom.

Izvor: Biznis.rs

Bajden udara na Kinu: "Tri puta više"
AP Photo/Alex Brandon

Podeli:

Bajden boravi u Pitsburgu, koji je srce američke čelične industrije, u okviru trodnevne kampanje kroz državu Pensilvaniju. Domaća čelična industrija ostaje ključna za izgradnju svega, od automobila do aparata, puteva i mostova, a Bajden je ulaganje u američku proizvodnju postavio kao ključni deo svoje ekonomske politike – čak i dok ga birači i dalje ocenjuju nisko u pogledu rukovođenja ekonomijom, prenosi CNN.

Bajden je u utorak predstavio ekonomsku strategiju u vezi sa poreskom politikom i posetio radnike sindikata u svom rodnom mestu Skranton. Put u Filadelfiju u četvrtak deo je kampanje u kojoj on nastoji da prikaže jasnu razliku u odnosu na protivkandidata na predstojećim izborima, bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji veći deo nedelje provodi u sudnici u Njujorku zbog krivične tužbe.

Bajden bi kasnije u sredu u sedištu kompanije US Steel trebalo da pozove predstavnicu za trgovinu Sjedinjenih Država Ketrin Tai da "razmotri mogućnost trostrukog povećanja" postojeće carinske stope od 7,5 procenata na kineski čelik i aluminijum. Zvaničnici su negirali sumnje da bi potencijalne tarife mogle dovesti do dodatne inflacije.

Bajden bi takođe trebalo da istakne napore Ministarstva trgovine da se suprotstavi pokušajima Kine da "preplavi tržište jeftinim proizvodima" kroz antidampinške i kompenzacione carine, među ostalim akcijama.

Bajden je nedavno javno odbio kontroverzni ugovor vredan 14 milijardi dolara prema kome bi japanski Nippon Steel trebalo da kupi US Steel. Akcionari US Steela odobrili su ugovor, ali im je potrebna saglasnost Ministarstva pravde i Komiteta za strana ulaganja u SAD.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

9 h

Podeli: