Svet 7

17.04.2024.

9:57

Evo koje evropske zemlje imaju porez na nasledstvo

Nejednakost u raspodeli bogatstva preovlađuje širom Evrope.

Izvor: Investitor

Evo koje evropske zemlje imaju porez na nasledstvo
Depositphotos/AndreyPopov

Podeli:

Najbogatijih 10% na kontinentu poseduje neverovatnih 67% ukupnog bogatstva, dok donja polovina odraslih ima svega 1,2%. U rešavanju nejednakosti uveliko se raspravlja o ulozi poreza na nasledstvo, imovinu i poklone. Otprilike 19 od 27 zemalja EU naplaćuje porez na transfer imovine. Međutim, prihodi od poreza na nasledstvo, imovinu i poklone premašuju 1% ukupnog oporezivanja u samo dve zemlje EU – Belgiji i Francuskoj.

Šta je porez na nasledstvo?

Porez na nasledstvo je specifičan oblik oporezivanja imovine. Porezi na neto bogatstvo koji se periodično, obično godišnje, naplaćuju na imovinu u vlasništvu. Suprotno ovome, porezi na prenos bogatstva se naplaćuju kada dođe do prenosa bogatstva, a u slučaju poreza na nasleđe i imovinu samo nakon smrti darodavca.

Od 2022. godine, prema Poreskoj fondaciji, koja se oslanja na „Svetski vodič za porez na imovinu i nasleđe 2022“ i PwC-ov „Svetski poreski sažetak“, nije bilo poreza na nasleđe, imovinu i poklone u osam zemalja EU. U toj grupi su Austrija, Kipar, Estonija, Litvanija, Malta, Rumunija, Slovačka i Švedska. Među zemljama EFTA, takođe nije bilo poreza na prenos imovine u Norveškoj.

Pet evropskih zemalja ukinulo porez na nasledstvo

Pet zemalja ukinulo je porez na imovinu ili nasledstvo od 2000. godine. To su Austrija, Češka, Norveška, Slovačka i Švedska. Estonija i Letonija, s druge strane, nikada nisu naplaćivale porez na nasledstvo ili imovinu. Dve nordijske, dve baltičke i dve ostrvske zemlje u Sredozemnom moru ne nameću porez na nasledstvo.

Prema OECD-ovom izveštaju „Oporezivanje nasleđa“ iz 2021. godine, postoje mnoge zajedničke karakteristike dizajna poreza na nasleđe, imovinu i poklone širom Evrope.

Većina zemalja naplaćuje poreze na nasleđe i poklone zasnovane na primaocima, ali manji deo naplaćuje poreze na imovinu zasnovane na donatorima. Samo Danska, u EU, naplaćuje porez na imovinu preminulim donatorima. Velika Britanija takođe ima isto pravilo.

Većina zemalja favorizuje supružnike i direktne potomke kroz više pragove za oslobađanje od poreza i niže poreske stope. Imovina koja je najčešće poreski favorizovana uključuje glavno prebivalište, poslovna sredstva, penziona sredstva i polise životnog osiguranja.

Kako se upoređuju pravila i stope poreza na nasledstvo?

Pravila i stope poreza na nasledstvo razlikuju se u zavisnosti od zemlje i regiona, vrednosti nasleđene imovine i nivoa porodične bliskosti između preminulog i korisnika.

Na primer, u Francuskoj se primenjuju različite stope za transfere potomcima i potomcima, transfere između braće i sestara, krvnih srodnika do četvrtog stepena i svih ostalih, prema poreskoj fondaciji.

Takođe postoje značajne varijacije u poreskim stopama. Većina zemalja ima progresivne poreske stope, ali oko jedna trećina primenjuje paušalnu stopu, a porezne stope takođe uveliko variraju.

U 2022. godini maksimalna stopa poreza na nasledstvo kretala se od 4% u Hrvatskoj do 88% u Španiji, zavisno od regiona.

Većina evropskih zemalja takođe primenuje pragove za oslobađanje od poreza na nasleđe i imovinu. Oni obično zavise od odnosa između darodavca i naslednika, s tim da se za bliže članove porodice primenjuju povoljniji pragovi izuzeća.

Oni se značajno razlikuju širom Evrope, u rasponu, na primer, od skoro 16.000 eura u Belgiji do više od milion evra u Italiji.

Prihodi manji od 1% ukupnog oporezivanja u mnogim zemljama

Dok maksimalna stopa poreza na nasledstvo prelazi 50% u nekoliko zemalja, prihodi od poreza na nasljedstvo, imovinu i poklone čine vrlo mali deo ukupnih poreskih prihoda u Evropi. Procenat ukupnih poreskih prihoda ostvarenih od ovih poreza bio je ispod 1% u 2019. godini, osim za Belgiju (1,46%) i Francusku (1,36%), prenosi Investitor.

Ova brojka je bila 0,71% u Velikoj Britaniji, 0,58% u Španiji, 0,52% u Nemačkoj i 0,1% u Italiji.

Većina imovine ostaje neoporezovana

Razlog zašto su prihodi od poreza na nasledstvo i nekretnine obično niski je taj što većina poseda ostaje neoporezovana u brojnim zemljama, prema izveštaju OECD-a. Ovo je uglavnom zbog visoko preferencijalnog poreskog tretmana koji se primenjuje na transfere bliskim rođacima i zbog olakšica predviđenih za transfere određene imovine. Na primer, ovo uključuje glavno prebivalište, poslovna i poljoprivredna sredstva, penziona sredstva i polise životnog osiguranja.

„U nizu zemalja porezi na nasledstvo i nekretnine se takođe mogu u velikoj meri izbjeći putem poklona za život, zbog njihovog povoljnijeg poreskog tretmana“, navodi se u izveštaju.

U izveštaju je sugerisano i da dobro osmišljeni porezi na nasledstvo mogu povećati prihod i povećati kapital.

„Iz perspektive pravičnosti, porez na nasledstvo, posebno onaj koji cilja na relativno visoke nivoe transfera bogatstva, može biti važan alat za poboljšanje jednakih mogućnosti i smanjenje koncentracije bogatstva“, navodi se u izveštaju.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

23 h

Podeli: