Svet 3

12.04.2024.

13:36

Opet oštro "ne" Ukrajini

Mađarska vlada će uvesti nova ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, saopštio je danas ministar poljoprivrede Ištvan Nađ.

Izvor: Tanjug

Opet oštro "ne" Ukrajini
EPA-EFE/HOLLIE ADAMS / POOL

Podeli:

On je ocenio da je odluka Evropske unije iz 2022. da dozvoli bescarinski uvoz iz Ukrajine, sa ciljem da pomogne da njena ekonomija ostane na površini nakon ruske invazije, dovela do "ozbiljne prekomerne ponude i značajno niskih cena“ na evropskom poljoprivrednom tržištu.

"EU nije zaštitila evropske poljoprivrednike koji nisu mogli da se takmiče sa jeftinijim uvozom. Mađarska će uvesti dodatne zaštite svojim nacionalnim nadležnostima. Brisel i Evropska komisija izdali su mađarske farmere i umesto toga podržavaju ukrajinske oligarhe“, rekao je Nađ na konferenciji za novinare, prenosi Asošiejted pres.

On je naveo da je vlada donela odluku o planu u pet tačaka za pomoć mađarskim poljoprivrednicima, uključujući zahtev da prodavci i logističke kompanije izveštavaju mađarsku vladu o ograničenim proizvodima koji se uvoze preko Ukrajine, bez obzira na zemlju porekla tih proizvoda.

Nađ ​​je dodao da će prerađeni proizvodi od ukrajinskog žita takođe biti predmet ograničenja.

Mađarska je prošle godine uvela zabranu uvoza 24 ukrajinska poljoprivredna proizvoda, ali je rekla da će dozvoliti njihov transfer preko svoje teritorije.

Zabrana se odnosila na žitarice, uljarice, brašno, jestivo ulje i nekoliko proizvoda od mesa. Vlada je prošlog meseca skinula ukrajinski prirodni med sa liste.

Mađarska je jedna od zemalja EU koje su pružile najmanju podršku Kijevu tokom rata sa Rusijom.

Ubrzo nakon početka potpune ruske invazije u februaru 2022, Mađarska je izjavila da neće obezbediti oružje Kijevu niti dozvoliti njegovo prebacivanje preko svoje istočne granice.

Takođe se zalagala protiv sankcija Moskvi i zapretila da će onemogućiti finansijsku pomoć EU njenom ratom razorenom susedu.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

19 h

Podeli: