Svet 31

05.04.2024.

12:38

Skandal na tržištu: "Nemojte ovo da pijete"

Flaširana voda puna fekalnih materija, bakterija i drugih zagađivača

Izvor: Blic / Nikola Vojnović

Skandal na tržištu: "Nemojte ovo da pijete"
yanik88/Shutterstock

Podeli:

Kako obaveštavaju iz Francuskog ministarstva zdravlja, izvorska voda namenjena za Perrier, Vittel i druge vodeće brendove kompanije Nestle sadrži fekalne materije, ešerihiju koli i druge "zagađivače" i trenutno dostupni tretmani ne mogu "garantovati" da je bezbedna za piće.

Švajcarski prehrambeni gigant je od januara meseca upleten u skandal kada su francuski mediji procureli podatke iz vladine istrage koja je pokazala da je oko 30 odsto svih mineralnih voda koje se prodaju u Francuskoj prošla kroz tretman koji je isključivo namenjen, kako bi to naši sugrađani rekli, "česmovači".

Francuski zakon, zasnovan na direktivi EU, zabranjuje takve vrste tretmana mineralne vode, koja bi trebala da bude visokog kvaliteta pre prodaje. Inicijalna istraga je pronašla da je Nestle godinama krio činjenicu da je nelegalno tretirao navodno izvorsku vodu kako bi je prodavao po visokim cenama u poređenju sa vodom sa česme. Tokom istrage je otkriveno da su u Nestle-u čak i krili filtere po fabrikama kada bi došla inspekcija u obilazak.

Nakon toga potvrđeno je da su Nestle-ovi top brendovi za vodu kao Perrier i Vittel koristili ultraljubičasto svetlo i aktivni ugalj kako bi garantovali bezbednost hrane, i informisali su Francuske vlasti još u 2021. povodom toga. Tada je kompanija saopštila da su sistem instalirali iz dobre namere, "kako bi garantovali bezbednost svojih proizvoda" što im je kažu prioritet.

Ali, sa novim curenjem podataka iz istrage, objavljenih u LeMonde i France Info, priča je naglo dobila mnogo mračniji ton. Francusko telo za bezbednost hrane, Anses, i hidrološka laboratorija Nensi došli su do drugog zaključka.

Eksperti u Anses upozorili su da imaju "nedovoljan nivo sigurnosti u Nestle i to da će garantovati sanitarni kvalitet gotovoih proizvoda, naime prirodnih mineralnih voda".

Stručnjaci su izneli i podatak da su pronašli širokorasprostranjenu zagađenost izvorske vode i na istoku u regionu Grand Est, gde se pune i flaširaju Hepar, Vittel i Contrex brendovi, i u jugozapadu u Ocitania regionu.

Voda kontaminirana koliformnim bakterijama, ešerihijom koli i enterokokama

Beleška koja je objavljena u medijima ukazuje redovnu mikrobiološku kontaminaciju vode koliformnim baterijama, ešerihijom koli i enterokokama koje su dostizale visoke nivoe koncentracije u bunarima u više navrata, i uprkos pravilima vlade Francuske koja ne toleriše nikakvo postojanje bakterija ni pre ni posle flaširanja.

U izveštaju piše i da je zabeleženo prisustvo hemijskih kontaminanata, takozvanih "trajnih zagađivača" koji se masivno koriste u industriji zajedno sa pesticidima i sl.

Izvori iz Francuske Vlade istakli su da autoriteti nisu pronašli "zdravstveni rizik" povezan sa flaširanom vodom. Prema pisanju Le Monde, sa ciljem da se zadrži status mineralne vode, Nestle se prošle godine obavezao da će povući UV tretman i filtere koje su krišom koristili. U isto vreme, vlada Francuske se dogovorila da će olabaviti pravila vezana za izvorsku vodu kako bi dozvolili Nestleu da koristi filtraciju za ubijanje svih neželjenih bakterija, piše u iscureloj belešci.

Ipak, sa ukidanjem dva načina tretmana vode Francuski zdravsteni autoriteti apeluju da su "rezervisani oko kvaliteta vode koja će se točiti nakon ukidanja dva tretmana, pogotovo po pitanju prisustva virusa (koje mikrofiltracija ne može da istrebi) i mikropolutanata.

Eksperti traže pojačano posmatranje fabrika "Nestle": Takvi izvori ne bi smeli više da se koriste

Eksperti su posavetovali "pojačano posmatranje" fabrike Nestle "s'obzirom na mnoštvo izveštaja o zagađenju fekalnog porekla", "hroničnog prisustva mikrozagađivača" i "odsustva parametara koji mere ključnu zagađenost vode".

"Sa svim ovim u vidu, takvi izvori ne bi smeli više da se koriste", zaključili su stručnjaci u izveštaju.

U odgovoru na izveštaj objavljenu u francuskim medijima, kompanija Nestle je istakla da nastavljaju da proizvode flaširanu izvorsku vodu u Vergeze i Vosges izvorištima, koristeći se metodama koje zadovoljavaju striktne standarde definisane za izvorsku vodu".

Iz kompanije su insistirali da izvorska voda koju prodaju je u skladu sa svim zakonima i njena klasifikacija nije upitna zbog "tragova" pesticida ili trajnih polutanata.

Podeli:

31 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

7 h

Podeli: