Srbija 34

21.03.2024.

14:11

Vučić na samitu u Briselu: "Nuklearna energija je najbolja"; "Zainteresovani smo za 4 reaktora" FOTO/VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Briselu 20. i 21. marta 2024. godine, gde učestvuje na prvom globalnom samitu o nuklearnoj energiji.

Izvor: B92, Tanjug

Vučić na samitu u Briselu: "Nuklearna energija je najbolja"; "Zainteresovani smo za 4 reaktora" FOTO/VIDEO
Instagram/buducnostsrbijeav

Podeli:

Samit organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Kraljevina Belgija.

Prvi put na takvom samitu okupiće se delegacije iz 30 zemalja, predstavnici  industrije, šefovi istraživačkih centara, stručnjaci, kao i predstavnici civilnog društva.

Svetski lideri će se okupiti u Briselu kako bi istakli ulogu nuklearne energije u smanjenju upotrebe fosilnih goriva, jačanju energetske sigurnosti i podsticanju ekonomskog razvoja.

Samit možete da pratite uživo na našem blogu:

Završeno

14:11

Vučić sa Šefčovičem o razvoju novih tehnologija u oblasti energetike

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Marošem Šefčovičem, potpredsednikom Evropske komisije za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje u Briselu.

"Odličan susret sa Šefčovičem i prilika da razmenimo mišljenja o trenutnoj održivosti energetskih sistema, doprinosu nuklearne energije, planovima za budućnost, rudarstvu, mineralima, kao i zajedničkim projektima između Srbije i EURazgovarali smo i o usklađenosti Srbije sa EU u pogledu upravljanja sirovinama, razvoju novih tehnologija u oblasti energetike, a nadasve o izazovima očuvanja životne sredine i drugim pitanjima koja se nužno otvaraju u svim planovima vezanim za energetsku tranziciju", napisao je Vučić na Instagramu.

13:08

"Važno da promenimo zakonski okvir za nuklearnu energiju"

Tokom izjava za medije Vučić je rekao da je važno što je Srbija učestvovala na ovom samitu.

Kad budemo proizvodili struju iz uglja, moraćemo da plaćamo posebne takse. Zato je važno da promenimo zakonski i legislativni okvir za nuklearnu energiju. Četiri mala nuklearna reakora menjaju 1,200 megavata. Nukelarna energija je najbolja, a za samo za samo 4 reaktora moramo da platimo oko 7,5 milijardi najmanje, kazao je Vučić.

Dodao je da je razgovarao sa Ursulom fon der Lajen, Makronom, Tuskom, Grosijem, i mnogim drugim liderima.

On je rekao i da je na samitu postavio važna pitanja - kako finansirati ulaganja u nuklearnu energiju.

"I kako da napravimo veći rast, jer ako tražite povećanje vojne proizvodnje, ne može onda ništa drugo da raste da ulažete u druge grane privrede. Ima tu mnogo problema koje moramo zajednički da rešimo", rekao je on.

Naglasio je da treba što pre da vidimo studije za upotrebu nuklearne energije u našoj zemlji, jer ćemo jedino tako moći da obezbedimo dovoljno struje u budućnosti.

"Nije pitanje šta nam fali danas kada je reč o struji, već je pitanje šta će nam nedostajati sutra. Danas mi možemo da preživimo, ali ne možemo sutra", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

On je rekao da pre neku godinu nismo imali gasovode, ali da sada imamo i da to nismo uradili ne bismo imali dovoljno struje.

"Ne zaboravite da bez gasnih elektrana u TE-TO Novi Sad i TE-TO Pančevo ne bismo imali struje ni prošle ni ove zime. Samo da to imate u vidu. A nismo imali gasovode kroz Srbiju. Imali ste ono što im je došlo do Pančeva kroz Vojvodinu, preko Beregova što je dolazilo. Moramo sad da požurimo sa gradnjom naftovoda. Moramo da vidimo šta ćemo sa gasnim skladištima", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Francuska ima velike planove za ulaganje u 15 gigavata nove nuklearne energije, iako već ima svoje nuklerke.

"Belgijski premijer Aleksandar de Kro je bio najveći protivnik nuklearne energije, a danas je najveći zagovaralac - pametan čovek, samo se magarac ne menja. Vidi čovek gde svet ide, vidi kako stvari idu, vidi da mora da ima struju, vidi da ide veštačka inteligencija, vidi sve drugo. Da li se neko nije promenilo? Promenilo se vreme. Došla druga vremena. Znate imate rat u Ukrajini, a dolazi i  veštačka inteligencija", naveo je Vučić.

Istakao je da ugalj više niko neće da kopa.

"Ako budemo proizvodili bilo šta iz uglja, taj proizvod nećemo moći da prodamo nigde na zapadu, nećemo moći da imamo tržište ili ćemo morati da platimo visoke takse", rekao je Vučić.

12:49

Izjave za medije

12:10

Predsedništvo

11:44

Vučić sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i francuski predsednik Emanuel makron srdačno su se pozdravili na Međunarodnom samitu o nuklearnoj energiji, koji se danas održava u Briselu.

Makron je, kada se po dolasku na samit, pozdravio sa domaćinima skupa, prišao i srdačno se pozdravio sa Vučićem, a zatim seo pored njega.

11:13

Vučić pozvao Grosija da bude gost naše zemlje
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

"Zaista verujem da je ovo veoma korisno i želeo bih da dobijem dosta podrške, naročito znanja za moju zemlju i tražiću od naših domaćina da nam pruže podršku", izjavio je Vučić tokom obraćanja i pozvao Grosija da bude gost naše zemlje.

10:52

"Imamo tri problema"

Vučić se obratio prisutnima na Samitu o nuklearnoj energiji.

Kako je istakao, imamo tri problema:

  • Nemamo dovoljno znanje o nuklearnoj energiji
  • Kako ćemo finansirati ove projekte, moramo dobiti neku podršku od vodećih zemalja EU
  • Uvek će nam biti potrebno da promenimo stav, da promenimo zakonodavni okvir i uradićemo to.

"Prvi, barem u mojoj zemlji nemamo potrebno znanje o korišćenju nuklearne energije i ne znamo kako da nabavimo to znanje i te ljude. Drugo, kako ćemo finansirati te projekte i mogu vam reći da smo mi zainteresovani da dobijemo četiri mala modularna rekatora koja će zameniti 250 megavata. Ne znam kako ćemo to finansirati pošto je to 7,5 milijardi evra. U svakom slučaju bićemo spremni da učestvujemo, ali moramo dobiti neku vrstu podrške od vodećih država iz EU. I pod tri, uvek će nam biti potrebno da promenimo stav naših ljudi. To nije jednostavno, ali spremni smo da to uradimo, da to ne znači da ćemo morati da se samo prilagodimo nego i da se promenimo. Da promenimo naš zakonodavni okvir i uradićemo to. I ako ćemo imati kontinuitet užasnih bezbednosnih situacija što znači i podrazumeva različite tipove rata u svetu, moje pitanje je ko će ovo finansirati, kako ćemo obezbediti veće stope rasta i kako ćemo proizvoditi više vojne opreme nego što smo to pre radili", rekao je Vučić.

10:50

"Ovaj samit je od istinske važnosti za budućnost moje zemlje"

"Ne možemo puno naučiti od Srbije po ovim pitanjima, zato što nakon raspada bivše SFRJ nismo imali iskustva sa nukleranom energijom, ali verujem da je ovaj samit od istinske važnosti za budućnost moje zemlje,  kao i za budućnost celog evropskog kontinenta i što je još važnije mnogo je važniji od mnogih drugih foruma na kojima smo dosad bili, a koji su organizovani na birokratski način samo da bismo se videli", izjavio je  Vučić i objasnio važnost ovog samita.

"Zašto verujem da je ovo veoma važan samit? Zato što smo svi spremni da diskutujemo o velikim planovima i stvarima u budućnosti, ali ne znamo kako da ih sprovedemo. Rekli smo sebi da moramo da barem udvostručimo proizvodnju naoružanja, zatim da moramo da poboljšamo naš rast koji kada govorimo o evropskom kontinentu one su jako male i ne znam kako ćemo moći da postičemo veće stope rasta ili ovaj tip proizvodnje i da dođemo do većeg broja malih modularnih reaktora ili upotrebe nuklearne energije", rekao je on i ukazao na tri problema.

10:47

Obraćanje Vučića

10:26

"Srbija je spremna da sistemski pristupi ovim pitanjima"

10:20

Vučić sa Ursulom fon der Lajen: Važan razgovor i velika zahvalnost za podršku Srbiji FOTO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen tokom samita o nuklearnoj energiji, koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Belgija.

"Važan razgovor sa Ursulom Fon Der Lajen i velika zahvalnost za podršku Srbiji. Govorili smo o svim strateškim pitanjima, o budućnosti Srbije i njenom napretku na evropskom putu", napisao je Vučić na Instagramu. 

10:05

Vučić sa Aleksandar de Kroom i Rafaelom Marijano Grosom

09:33

Vučić stigao: Bez nuklearne energije nećemo biti u stanju da preživimo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbiju sve veća lenjost po pitanju iskopavanja uglja, neophodnost da se odričemo fosilnih goriva, nuklearne energije, zelene energije staviti u poziciju da će morati da menja zakonske norme i navike.

On je, uoči početka Međunarodnog samita za nuklearnu energiju u Briselu, rekao i da će Srbija morati da dovodi ljude iz inostranstva jer nema dovoljno stručnjaka.

"To je da mi razumemo koliko smo u zaostatku i kakve smo pogrešne odluke donosili 35-40 godina ranije i značaj koji se pridaje ovom samitu nam ukazuje koliko će struje pre svega nedostajati u budućnosti, da pojednostavimo. Bez nuklearne energije nećemo biti u stanju da preživimo. Dolazak AI, elek. automobila, naša sve veća lenjost pri iskopavanju uglja, neophodnost da se odričemo fosilnih goriva, nuklearne energije, zelene energije nas stavlja u poziciju da ćemo morati da menjamo naše zakonske norme, navike i dovodimo naše ljude iz inostranstva jer nemamo dovoljno stručnih ljudi i moraćemo da izdvojimo još finansijkih sredstva. Biće zanimljivo", rekao je Vučić uoči samita.

09:11

"Može da nam pomogne da se izborimo sa energetskom krizom"

Nuklearna energija može da nam pomogne da se izborimo sa energetskom krizom, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel prilikom dolaska na samit.

09:00

Počinje samit o nuklearnoj energiji

Podeli:

34 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

20 h

Podeli: