Srbija 0

11.04.2024.

15:02

Koji će se proizvodi prvi izvoziti u Kinu? Momirović: Srbija je najvažnija sila na Balkanu VIDEO

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, gostujući na TV Prva istakao je važnost izgrađivanja i ekonomskih i političkih odnosa sa Narodnom Republikom Kinom.

Izvor: B92.net/TV Prva

Koji će se proizvodi prvi izvoziti u Kinu? Momirović: Srbija je najvažnija sila na Balkanu VIDEO
PrintScreen/ TV Prva Video

Podeli:

"Nije mala stvar što je ministar trgovine došao lično na zasedanje mešovite komisije. Kina je ipak najveća zemlja na svetu, jedna od najvećih političkih sila, stalna članica Saveta bezbednosti. I onda ministar trgovine dolazi lično da zajedno sa mnom predsedava mešovitim komitetom", kazao je Momirović.

Podsetio je da je Sporazum o slobodnoj trgovini potpisan u Pekingu 17. oktobra prošle godine.

"Mi sada čekamo da kineska strana završi svoje interne procedure, kako bismo razmenili note i kako bi Sporazum stupio na snagu. Kina je velika država i ima malo duže procedure, ali mi to moramo da razumemo, jer ovo nisu kratkoročni koraci, već dug put", dodao je.

Naglasio je da je Srbija imala izvoz u Narodnu Republiku Kinu 2012. godine u iznosu od 6 miliona dolara.

"2013. godine – 9 miliona dolara. A prošle godine, 2023, imali smo veći izvoz od milijardu i 200 miliona dolara. To su neverovatni podaci. Ti podaci pokazuju koliko se ekonomija ove zemlje promenila. Ja mislim da tim putem treba da nastavimo", kazao je ministar.

"Posle posete predsednika Republike Francuskoj, Parizu, posle tema koje su tamo otvorene, posle dočeka koji je priređen našem predsedniku, posle pristupa koji je promenjen u mnogim oblastima, od nuklearne energije, od ratnog vazduhoplovstva, mi slobodno možemo da kažemo da ni Francuska nema ovaj nivo političkih odnosa ni sa jednom zemljom na Balkanu", objasnio je.

Na pitanje koji će to proizvod prvi početi da se izvozi u Kinu, Momirović je kazao da je šansa koja je otvorena ovim sporazumom neverovatna.

"Srbija će biti jedina zemlja u Evropi koja neće imati carine pri izvozu u NRK. Kina je protekcionistička zemlja. Ona ima jako visoke carine. Stalno pričamo o carinama na vino koje su 40%. Ali i svi drugi proizvodi, mašinske, farmaceutske industrije, naravno prehrambene industrije, su zaista zaštićene na tom tržištu. Mi ćemo imati tu prednost. Svi u biznisu znaju šta znači kad imate prednost od 5%. A mi ćemo imati prednost od 25% do 65%", ukazao je.

Opširnije o ovoj temi pogledajte u video-prilogu Prva TV:

Izvor: Prva tv

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: